DOMOWY SOS KARMELOWY

Domowy sos karmelowy

Dzisiaj odrobina grzechu na talerzu. Taki sos karmelowy można wykorzystać do wielu dań. Ja przygotowałam go i podałam do naleśników ze świeżymi owocami w postaci sałatki owocowej. Gorący sos będzie idealnym dodatkiem do lodów. Świetnie się sprawdzi w towarzystwie domowego serniczka.

Przygotowany z naturalnych składników, bez konserwantów, zagęszczaczy, a przede wszystkim bez syropu glukozowo-fruktozowego. Zachwycił nie tylko moje dzieci…

SKŁADNIKI:

  • 1 szklanka cukru trzcinowego
  • 1/4 szklanki wody
  • 4 łyżki masła
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki
  • szczypta soli
  1. Cukier razem z wodą gotować około 10 minut.
  2. Ostrożnie dodać masło, a gdy się rozpuści zdjąć z ognia i dodać śmietanę oraz sól.
  3. Dokładnie wymieszać i chwilę gotować na wolnym ogniu.
Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

Jeden komentarz

  1. Bardzo prosty w wykonaniu a smak o wiele lepszy niż kupnego! 😀
    Ogólnie, świetne przepisy, użyłam już wielu z Pani bloga 🙂
    Pozdrawiam 😉

Zostaw komentarz