BUŁKI ZIEMNIACZANE NA DROŻDŻACH

Bułki ziemniaczane na drożdżach

Bardzo prosty przepis na drożdżowe bułki ziemniaczane, idealne na kanapki. Przepis podpatrzony na tej stronie.

Ziemniaki możecie ugotować dzień wcześniej, a tuż przed przygotowaniem ciasta tylko je zetrzeć na tarce.

SKŁADNIKI BUŁKI ZIEMNIACZANE:

  • 500 g mąki
  • 400 g ziemniaków
  • 1 jajko
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżeczki soli
  • 5 dkg drożdży
  • starty ser do posypania (opcjonalnie)
  • olej do posmarowania (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE:

  1. Ziemniaki ugotować w mundurkach, schłodzić i zetrzeć na tarce na drobnych oczkach.
  2. Drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem i mąką.
  3. Dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie ciasto. Jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie należy dodać trochę więcej mąki.
  4. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
  5. Z ciasta formować bułeczki, układać na blaszce wyłożonej papierem, posypać serem i odstawić na 15 minut – powinny lekko podrosnąć.
  6. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C 20-25 minut. Po upieczeniu wierzch można posmarować olejem.
Bułki ziemniaczane na drożdżach
Bułki ziemniaczane na drożdżach
Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

4 komentarze

  1. Ciekawy pomysł, ale muszę dopytać. – W przepisie jest podane, że ma być 500 g mąki… ale jakiej mąki? Czy w domyśle musi być pszenna, czy też dowolna?

Zostaw komentarz