POLSKI CHLEB NA ZAKWASIE Z ZIARNAMI

Chleb na zakwasie z ziarnami

Kolejny z naszych chlebów, tym razem chleb na zakwasie z ziarnami. Żytni zakwas, trzy rodzaje mąki oraz słonecznik i siemię lniane. Jest prosty do zrobienia, bo pieczony w foremkach i nie wymaga specjalnego formowania.

SKŁADNIKI NA CHLEB NA ZAKWASIE Z ZIARNAMI:

(na dwa bochenki)

  • 30 dkg zakwasu żytniego dokarmionego przed 10 godzinami
  • 40 mąki pszennej chlebowej
  • 40 dkg mąki żytniej typ 1400
  • 40 dkg mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 3/4 szklanki słonecznika
  • 3/4 szklanki siemienia lnianego
  • 2,5 łyżki soli
  • 5 dkg świeżych drożdży (opcjonalnie, jeśli zakwas jest bardzo aktywny, drożdże można pominąć)
  • ok. 3,5 szklanki wody

PRZYGOTOWANIE:

  1. Drożdże wymieszać z kilkoma łyżkami wody, odstawić na kilka minut, aby zaczęły pracować.
  2. Do dużej miski wsypać mąki i ziarna, dodać zakwas, sól oraz drożdże, wlać 3 szklanki wody i wyrobić ciasto. Jeśli uznamy, że jest zbyt gęste dodać więcej wody. Ja preferuję rzadsze ciasto, a ponieważ piekę swoje chleby w formach nie muszę pilnować gęstości.
  3. Ciasto przykryć, odstawić do wyrośnięcia na około 2 godziny, a po tym czasie ponownie wyrobić i podzielić na pół, następnie przełożyć do foremek*.
  4. Chlebki przykryć ściereczką i ponownie odstawić do wyrośnięcia.
  5. Piec w temperaturze 220 stopni C przez 20 minut.
  6. Po tym czasie chlebek należy wyjąć z foremek, zmniejszyć temperaturę do 190 stopni C, a następnie piec 30-40 minut.
  7. Wystudzić na kratce.

*Jeśli korzystasz z foremek silikonowych, nie musisz ich natłuszczać, tradycyjne formy posmaruj wcześniej masłem.

Zobacz pozostałe przepisy z działu domowej piekarni.

Chleb na zakwasie z ziarnami
Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

5 komentarzy

  1. Wygląda przepysznie!
    U nas w domu tata też zaczął piec chleb, ale miał już problem z jego przechowywaniem. Wiedzieliśmy, że len ma właściwości antybakteryjne i antyalergiczne. Do tego lnianą tkaninę stosowały nasze prababcie, więc stwierdziłam, że len będzie dobrze służył jako chlebak dla domowych wypieków. Kupiłam pierwszy metr lnu i tak zaczęła się moja przygoda z szyciem lnianych worków. Jeśli też szukasz, w czym możesz przechowywać chleby zapraszam na http://www.aleworek.pl

Zostaw komentarz