Tym, którzy odwiedzają mnie regularnie ta pasta jest już znana. Porządna dawka witamin z grupy B ukryta w drożdżach podana w przepyszny sposób. Od czasu kiedy ją pierwszy raz nieśmiało przygotowałam, zdecydowanie wzrosło w naszym domu spożycie drożdży. Kiedy ostatnio zdarzyło mi się kupować opakowanie zbiorcze, pani w kasie patrzyła na mnie trochę podejrzliwie. Dzisiaj pasta drożdżowa z suszonymi pomidorami, taka trochę w stylu śródziemnomorskim. Pasta jak najbardziej do podania jako dodatek do chleba. Jednak tym razem przygotowałam ją jako danie obiadowe i podałam z kaszą bulgur. Uważam, że świetnie sprawdzi się również w połączeniu z makaronem. Ta porcja (jeśli chodzi o danie obiadowe) wystarczy na 1-2 osoby.
SKŁADNIKI – PASTA DROŻDŻOWA Z POMIDORAMI:
- 10 dkg świeżych drożdży
- 1 cebula
- 2 jajka
- 4 łyżki suszonych pomidorów z zalewy olejowej
- 2 łyżki oleju (najlepiepiej tego z pomidorów)
- 1-2 łyżki drobno startego parmezanu
- sól, świeżo mielony pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Cebulę pokroić w drobną kostkę. Oprószyć solą i zeszklić ją na na oleju (cebula nie powinna się zarumienić). Do cebuli dodać drobno pokrojone pomidory.
- Zmniejszyć ogień, następnie dodać pokruszone drożdże, chwilkę dusić razem, co jakiś czas mieszając. Drożdże powinny się rozpuścić i lekko odparować. Nie można ich przypalić.
- Jajka rozkłócić, dodać do drożdży, doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem.
- Smażyć aż wszystko delikatnie się zetnie. Przed podaniem posypać parmezanem.
Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.
4 komentarze
widzę, że kreatywnie odmieniasz tę pastę :
kombinujesz, że hoho, a wychodzą smakołyki!
Ada, polecam…
Właśnie wypróbowałam – pasta jest wyśmienita, często psuły mi się drożdże, teraz już wiem co z nimi zrobić – dzięki – woman6