INDYK PIECZONY

Indyk pieczony

Dzisiaj przedstawiam Wam przepis z wykorzystaniem całego indyka. To indyk pieczony w rękawie, marynowany wcześniej w solance. Bardzo prosty w wykonaniu i naprawdę przepyszny.

Mięso indyka to źródło pełnowartościowego i łatwo przyswajalnego białka. Jego zaletą jest niska zawartość tłuszczu więc jest idealnym mięsem dla osób odchudzających się. Indyka poleca się również przy wielu innych dietach.  Jednak największą zaletą jest rewelacyjny smak – przy podaniu indyka w całości, każdy znajdzie dla siebie coś ulubionego.

Indyka przygotowałam według tego przepisu.

SKŁADNIKI NA SOLANKĘ:

  • 1 cytryna
  • 1 pomarańcza
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnek
  • 4 liście laurowe
  • 1 łyżka cząbru
  • 1 łyżka świeżo zmielonego pieprzu
  • 1 indyk (ok. 4 kg )
  • 1,5 łyżki soli na każdy litr wody (zimna!)
  1. Owoce dokładnie umyć i sparzyć. Pokroić na ćwiartki.
  2. Cebulę i czosnek obrać, cebulę pokroić w pióra, czosnek rozgnieść.
  3. Dodać pozostałe przyprawy. Wlać dwa litry solanki, wymieszać.
  4. Indyka opłukać, ułożyć w naczyniu, zalać taką ilością, aby mięso było całkowicie przykryte. Dodać jeszcze tyle osolonej wody, aby przykryć całkowicie mięso.
  5. Odstawić na noc do lodówki (mój moczył się w solance pół dnia i noc).
  6. Po tym czasie wyjąć indyka z solanki, osuszyć ręcznikiem papierowym i zostawić, aby ogrzał się do temperatury pokojowej.

SKŁADNIKI DO PIECZENIA:

  • 10 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 2 łyżeczki pieprz cayenne
  • 1 łyżeczka zmielonego czarnego pieprzu
  • 5 łyżek oliwy
  1. Czosnek obrać i rozetrzeć, dodać przyprawy oraz oliwę i wymieszać.
  2. Natrzeć dokładnie indyka. Ja wsadziłam do środka pomarańczę, cytrynę i cebulę (z solanki).
  3. Indyka piec w rękawie w temperaturze 180 stopni C, po 2 godzinach rozciąć rękaw i piec jeszcze 30-45 minut co jakiś czas polewając mięso sosem z pieczenia.
Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

6 komentarzy

  1. Zrobię tego indyka na święta myślę że dobrze wybrałam przepis. Dziękuję Pani Ewuniu pozdrawiam serdecznie

Zostaw komentarz