CEBULAK NA MĄCE PEŁNOZIARNISTEJ

Cebulak pełnoziarnisty na mące orkiszowej

Placek cebulowy towarzyszy naszej rodzinie od wielu, wielu lat i jeśli go nie znacie, koniecznie musicie to nadrobić. Wszyscy go kochamy bo jest pyszny i nie znam osoby, która po spróbowaniu go nie zakochała się w naszym ulubionym wytrawnym wypieku. Ten cebulak na mące pełnoziarnistej orkiszowej troszkę różniący się od oryginału (tutaj przepis) mój mąż uznał za najlepszego jakiego kiedykolwiek zrobiłam. Ciasto z pełnoziarnistej mąki orkiszowej, farsz mocno doprawiony pieprzem kajeńskim i dodatek sera z niebieską pleśnią – idealny zestaw.

CEBULAK NA MĄCE PEŁNOZIARNISTEJ – SKŁADNIKI:

CIASTO: 

  • 1 kg mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 10 dkg drożdży
  • 2 szklanka ciepłej wody
  • 3-4 łyżki oliwy
  • łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki soli
  1. Drożdże i cukier wymieszać, następnie dodać kilka łyżek mąki, wymieszać z wodą i odstawić do wyrośnięcia. Do mąki dodać zaczyn i pozostałe składniki, dokładnie wyrobić, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

FARSZ:

  • 1,5 kg cebuli
  • ok. 1/3 szklanki oleju
  • 3 łyżki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 2 żółtka
  • mleko
  • 1 łyżeczka pieprzu kajeńskiego (można dać więcej lub mniej – wg smaku)
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól
  • 10 dkg roqueforta lub innego sera z niebieską pleśnią
  1. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, włożyć na rozgrzany olej i oprószyć solą. Należy ją zeszklić i tylko delikatnie podsmażyć (trzeba pamiętać o częstym mieszaniu, żeby się nie przypaliła).
  2. Cebulę oprószyć mąką i cały czas mieszając dolewać porcjami mleko, aż do uzyskania masy o konsystencji gęstej śmietany. Następnie doprawić do smaku, zestawić z ognia, a na koniec dodać żółtka i dokładnie wymieszać.
  3. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na wyłożoną papierem do pieczenia lub posmarowaną tłuszczem blachę (taką dużą piekarnikową), następnie rozwałkować (najlepszy do tego jest taki mały wałeczek) i zrobić spory rant.
  4. Na koniec na ciasto wyłożyć masę cebulową, posypać pokruszonym serem i od razu wstawić do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika, piec około 40 minut.
Cebulak na mące pełnoziarnistej
Cebulak na mące pełnoziarnistej
Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

Zostaw komentarz