ZIEMNIAKI PIECZONE Z SAŁATKĄ Z AWOKADO

Ziemniaki pieczone

Chyba każdy lubi ziemniaki pieczone. W niezwykle prosty sposób można wyczarować aromatyczne i pyszne danie. Dzisiaj proponuję Wam ziemniaczki z dodatkiem sera. Warto wykorzystać gatunek sera o zdecydowanym, wyrazistym smaku. Można też zamiast sera żółtego użyć dowolnego sera pleśniowego – polecam gorgonzolę.

Dodatek sałatki z awokado sprawia, że potrawa jest niezwykle wytworna i z pewnością będzie rewelacyjnym uzupełnieniem wielkanocnego stołu.

SKŁADNIKI NA ZIEMNIAKI PIECZONE: 

  • 1 kg ziemniaków
  • ½ szklanki oleju Kujawskiego z pomidorami, czosnkiem i bazylią
  • sól gruboziarnista
  • 1 szklanka startego na drobnych oczkach sera żółtego
  1. Ziemniaki dokładnie umyć, ponakłuwać, natrzeć olejem smakowym, następnie ułożyć na blaszce i piec 1 godzinę w temperaturze 180 stopni C. Ziemniaki wyjąć z piekarnika, przestudzić.
  2. Każdego ziemniaka przekroić wzdłuż na pół i z każdej połówki wydrążyć ok. 2 łyżki miąższu.
  3. Środek ziemniaka posmarować olejem, oprószyć solą i posypać startym serem. Warto wykorzystać gatunek sera o zdecydowanym, wyrazistym smaku. Można też zamiast sera żółtego użyć dowolnego sera pleśniowego – polecam gorgonzolę.
  4. Na koniec wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 220 stopni C, zapiekać 20-25 minut.

SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ Z AWOKADO:

  • 2 sztuki dojrzałych awokado
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 2 pomidory
  • ½ zielonego ogórka
  • ½ żółtej lub pomarańczowej papryki
  • kilka papryczek jalapeno (opcjonalnie)
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju Kujawskiego z pomidorami, czosnkiem i bazylią
  • 1-2 łyżki drobno posiekanych listków kolendry (można zastąpić miętą)
  • sól, pieprz do smaku
  1. Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę. Delikatnie wyjąć miąższ, tak aby nie uszkodzić skórki, następnie miąższ pokroić w drobną kostkę i skropić sokiem z limonki.
  2. Czosnek rozetrzeć ze szczyptą soli, następnie wymieszać z olejem smakowym.
  3. Pozostałe warzywa opłukać, osuszyć i pokroić w drobną kostkę.
  4. Na koniec wszystkie składniki sałatki wymieszać, nałożyć do wydrążonych skórek awokado.

Przepis powstał do projektu e-book wielkanocny  przy współpracy z serwisem zpierwszegotloczenia.pl oraz ZT Kruszwica.

Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

Zostaw komentarz