SAŁATKA Z PALUSZKAMI KRABOWYMI

WARSTWOWA SAŁATKA Z PALUSZKAMI KRABOWYMI

Sałatki typu mimoza są bardzo popularne w krajach byłego ZSRR. To ułożone warstwowo starte ziemniaki, marchew, jajka, nieraz ryż oraz przeróżne dodatki mięsne lub rybne. Nazwa tej sałatki pochodzi od jasnych, żółtych kwiatów mimozy, które były niezwykle popularne w sowieckiej Rosji, zwłaszcza w Dniu Kobiet. Sama sałatka jest niezwykle urokliwa, tak jak kwiaty mimozy, a inspirację do wykorzystania paluszków krabowych znalazłam kiedyś na tym łotewskim blogu.

SKŁADNIKI – SAŁATKA Z PALUSZKAMI KRABOWYMI: 

  • 2 duże ziemniaki
  • 1 duża marchewka
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 250 g paluszków krabowych*
  • ½ szklanki majonezu
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

  1. Ziemniaki i marchew ugotować w mundurkach, ostudzić, następnie zetrzeć na tarce na drobnych oczkach do osobnych miseczek.
  2. Oddzielić białka od żółtek, również osobno zetrzeć na tarce na drobnych oczkach.
  3. Paluszki krabowe pokroić w cienkie plasterki.
  4. Składniki sałatki układać warstwowo, oto kolejność warstw (od dołu):

połowa startych ziemniaków, oprószyć solą i pieprzem, następnie posmarować połową majonezu
paluszki krabowe
białka – oprószyć solą i pieprzem
starta marchewka
druga połowa ziemniaków – oprószyć solą i pieprzem, posmarować drugą połową majonezu
żółtka

* Zamiast paluszków krabowych możesz wykorzystać dowolną rybę z puszki (sardynki, makrelę czy tuńczyka), szynkę konserwową lub ser żółty.

Warstwowa sałatka z paluszkami krabowymi

Przepis powstał do projektu e-book wielkanocny przy współpracy z serwisem zpierwszegotloczenia.pl oraz ZT Kruszwica.

Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

5 komentarzy

Zostaw komentarz