KREWETKI PO KREOLSKU

Krewetki po kreolsku

Przepyszne krewetki po kreolsku, z cudownie kolorowymi dodatkami, podane z ryżem – kwintesencja kreolskiej kuchni.

Ten przepis został zgłoszony do IV zadania w konkursie Bloger Chef, jako danie główne.

SKŁADNIKI NA KREWETKI PO KREOLSKU:

  • 1 kg krewetek (bez pancerzy, mogą być z ogonkiem)
  • 1 duża lub 2 mniejsze cebule
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1/2 papryki zielonej
  • 1/2 papryki żółtej
  • 1/2 papryki pomarańczowej
  • 50-60 dkg pomidorów z puszki
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 -2 liście laurowe
  • 1/2 – 1 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

  1. Najpierw należy przygotować warzywa.
  2. Cebulę i czosnek obrać, cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek drobniutko posiekać.
  3. Seler i papryki opłukać. Seler pokroić w cienkie plasterki, paprykę w drobną kostkę.
  4. Na dużej patelni rozgrzać oliwę, zeszklić oprószoną solą cebulę, dodać seler i smażyć chwilę razem.
  5. Dodać paprykę oraz czosnek i smażyć na wolnym ogniu, aż papryka lekko zmięknie.
  6. Jeśli korzystacie z mrożonych krewetek, najlepiej wyłożyć je na duże sito i przelać gorącą wodą.
  7. Wlać pomidory z puszki, dodać przyprawy i dusić razem około pół godziny.
  8. Doprawić a na 5 minut przed podaniem dodać krewetki.Podawać z ryżem.
Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

2 komentarze

  1. Chodzą za mną krewetki od jakichś dwóch tygodni – muszę w końcu sobie kupić… Twoje wyglądają cudnie, aż mam ochotę wsadzić widelec w monitor 😉

Zostaw komentarz