WĄTROBIANKA

Domowa wątrobianka

Wątrobianka na bazie wątroby wieprzowej i cebuli. Pyszna domowa wersja tej popularnej “wędliny“. Niezwykle prosta do przygotowania. To cudo powstało jako produkt uboczny podczas wykonywania pasztetu – o nim będzie za czas jakiś. Kupiłam za dużo wątróbki, która nie mogła się przecież zmarnować. Tak w ekspresowym tempie powstała jeszcze przepyszna i niezwykle zdrowa pasta do chleba.

Polecam, bo wątróbka to olbrzymia porcja łatwo przyswajalnego żelaza oraz witamin z grupy B i nawet biorąc pod uwagę sporą dawkę cholesterolu, naprawdę warto. Dodatkowo wątrobianka przygotowana samemu ma tylko te składniki, które są jej potrzebne, nie ma w niej masy tłuszczu, polepszaczy, wypełniaczy czy utrwalaczy.

SKŁADNIKI – WĄTROBIANKA:

  • 40 dkg wątróbki wieprzowej
  • 3-4 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 10 dkg tłuszczu – najlepiej masła, opcjonalnie można zastąpić olejem lub smalcem
  • sól, pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE:

  1. Wątróbkę pokroić na plastry i parzyć przez około 20 minut, woda powinna mieć temperaturę około 90 stopni i należy pilnować aby się nie zagotowała. Przestudzić.
  2. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Na maśle zeszklić cebulę, pod koniec dodać posiekany czosnek i chwilę razem smażyć na wolnym ogniu.
  3. Wątróbkę i cebulę zmiksować blenderem na gładką pastę, a na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem.
Domowa wątrobianka
Domowa wątrobianka

Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.

Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

10 komentarzy

    1. Dzisiaj zrobiłam z wątróbki z indyka, doprawiłam dodatkowo majerankiem. W smaku jest pyszna , moja ma trochę inny kolor , ale to mi nie przeszkadza. Tylko zastanawiam się czy musi być aż tyle tłuszczu- następnym razem dam trochę mniej.( dałam 5 dkg masła i resztę oleju).Chciałam wkleić zdjęcie, ale nie wiem jak?
      http://s1.zmniejszacz.pl/117/p1010267__231451.jpg

  1. Przed 30 laty w Tarnowie w sklepach była kiszka wątrobiana. Jak pytam obecnie to panie sprzedające pytają, a co to takiego. Chyba zniknęła bezpowrotnie. Jest tylko kiszka pasztetowa, ale to nie to samo. Szkoda.

Zostaw komentarz