SAŁATKA Z FASOLI I TUŃCZYKA Z BULGUREM

Sałatka z fasoli i tuńczyka

Dzisiaj będzie dietetycznie, ale też, mam nadzieję, bardzo ciekawie. Jakiś czas temu odkryłam fasolę. Fasolę, która po zmiksowaniu może mieć naprawdę całkiem inne niż dotychczas, wykorzystanie. Jest ona świetnym zagęszczaczem (zobacz przepis na sos pomidorowy), ale z powodzeniem zastąpi w sałatce “łącznik”, którym normalnie jest majonez. Sałatka z fasoli i tuńczyka, idealna na I fazę Montignac, z niskim indeksem glikemicznym. Duża porcja dobrych węglowodanów, sycące i niesamowicie smaczne.

SKŁADNIKI – SAŁATKA Z FASOLI I TUŃCZYKA:

  • puszka fasoli
  • puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 3-4 ogórki konserwowe
  • kilka papryczek jalapeño
  • 1/2 szklanki drobnej kaszy bulgur
  • 3/4 szklanki osolonego wrzątku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • sól, pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE:

  1. Kaszę zalać osolonym wrzątkiem, wymieszać, przykryć i odstawić na 10 minut. Ostudzić.
  2. Ogórki i papryczki pokroić w drobniutką kostkę.
  3. Fasolę zmiksować, tuńczyka rozdrobnić.
  4. Wszystkie składniki wymieszać, doprawić solą i pieprzem.

Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.

Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

Jeden komentarz

Zostaw komentarz