ŚLEDZIE SMAŻONE

Śledzie smażone

Śledzie są jedną z bardziej popularnych ryb na naszych stołach. Jednak najczęściej są to śledzie w postaci solonych matiasów, sałatek śledziowych czy marynowanych w occie rolmopsów. Nie wszędzie można kupić świeże śledzie, które będzie można usmażyć, ale jeśli uda się to Wam – naprawdę polecam. Śledzie smażone mają sporo ości, sposobem na to jest smażenie na mocno chrupko.

Ja kupuję od razu większą ilość śledzi, bo u nas cześć zawsze ląduje w słojach i zostaje zamarynowana.

SKŁADNIKI NA ŚLEDZIE SMAŻONE:

  • 1 kg świeżych wypatroszonych śledzi bez głów
  • mąka do obtoczenia (u mnie orkiszowa pełnoziarnista)
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

  1. Ryby dokładnie wypłukać, osączyć na sicie, następnie osuszyć ręcznikami papierowymi. Oprószyć solą i pieprzem, odstawić na pół godziny.
  2. Każdą rybę obtoczyć w mące i smażyć z obu stron, na rozgrzanym oleju na chrupiąco.
  3. Podawać z dowolną surówką oraz z ziemniakami lub dowolnym pieczywem.

Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.

Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

3 komentarze

Zostaw komentarz