DROŻDŻÓWKA BEZ ZAGNIATANIA OD MARTY

Drożdżówka bez zagniatania

Przepis na ciasto drożdżowe dla wygodnych, to drożdżówka bez zagniatania, taka, która – jak zapewniła Marta – zawsze wychodzi.

Marta robi ją z owocami i kruszonką. Ja robiłam ją już kolejny raz według swojego pomysłu z dodatkiem suszonych owoców i pokrojonych orzechów. Drożdżówka jest niesamowicie lekka a dodatek bakalii  bardzo ją wzbogaca.

Zobacz też inne propozycje na ciasta i wypieki na bazie drożdży.

DROŻDŻÓWKA BEZ ZAGNIATANIA – SKŁADNIKI:

  • 3/4 kostki drożdży
  • szklanka cukru
  • szklanka mleka
  • 3/4 szklanki oleju
  • 2 jajka całe
  • 3 żółtka
  • 3 białka
  • mleko (objętościowo tyle ile białka z dwóch całych jajek)*
  • 1 łyżeczka soli
  • cukier waniliowy
  • 5 szklanek mąki
  • 1,5 szklanki mieszanki suszonych owoców i posiekanych orzechów lub migdałów

* przy oddzielaniu 2 jajek, białka wybij do szklanki i odmierz dokładnie taką samą ilość mleka

PRZYGOTOWANIE:

  1. Do dużej miski wkładaj produkty warstwowo, według kolejności podanej w liście składników, przykryj, a następnie odstaw w ciepłe miejsce na 2 godziny.
  2. Dokładnie wymieszaj, wyłóż na blachę i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ciasto rośnie bardzo szybko – ostatnio stała w formie około pół godziny).
  3. Ciasto przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, następnie piecz 35-45 minut (w zależności od wielkości blaszki) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.

Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.

Drożdżówka bez zagniatania
Drożdżówka bez zagniatania
Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

8 komentarzy

  1. Nie rozumiem jak to jest z tymi jajkami czy te 2 jajka całe to oznacza również, że z łupinkami, a potem jeszcze trzy??? ciekawa zagadka 😉

    1. Oczywiście te dwa bez łupinek :), potem jest podział na bo musisz dodać objętościowo tyle mleka ile wyniesie objętość tych trzech białek.

      Pozdrawiam

Zostaw komentarz