EINTOPF Z KAPUSTĄ KISZONĄ I MIĘSEM

Eintopf z kapustą kiszoną czyli danie jednogarnkowe po raz kolejny. Ten posiłek był takim sprzątaniem lodówki przed zakupami, ponieważ z wczorajszego obiadu zostały ziemniaki, po nadwyżce zakupowej na święta zostało sporo kapusty kiszonej, w zamrażarce miałam kawałek karkówki. Nic lepiej się nie sprawdzi w takiej sytuacji jak danie tego typu. Obiad prawie bez roboty, a naprawdę smacznie.

Dania jednogarnkowe, eintopfy to wspólna nazwa dla potrawy wywodzącej się z kuchni niemieckiej, przypominającej gęstą zupę z wkładką lub gulaszu. Tak więc z niemieckiego eintopf to po prostu “jeden garnek”, w którym lądują różne składniki i razem się duszą. Jak to często bywa z dobrym jedzeniem, wywodzi się ono z biedy i niedostatku, z pewnością takim jednogarnkowym daniem łatwiej można było wykarmić dużą rodzinę.

SKŁADNIKI NA EINTOPF Z KAPUSTĄ KISZONĄ:

  • 500 g karkówki wieprzowej
  • 2 cebule
  • 1-1,5 kg kapusty kiszonej
  • 3 łyżki oleju
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • garść suszonych grzybów
  • kilka ugotowanych ziemniaków
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

  • Karkówkę pokroić w paski lub w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić pokrojone mięso i obsmażyć je ze wszystkich stron.  
  • Cebulę pokroić w kostkę, dodać do podsmażonego mięsa, oprószyć solą, następnie smażyć aż cebula ładnie się zarumieni.
  • Do mięsa dodać odciśniętą kapustę, opłukane grzyby oraz liście laurowe i ziele angielskie. Wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Wyłożyć do naczynia żaroodpornego i na koniec na wierzchu ułożyć ziemniaki, przykryć.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C. Piec około półtorej godziny.
Eintopf z kapustą kiszoną i mięsem
Eintopf z kapustą kiszoną i mięsem
Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

Jeden komentarz

Zostaw komentarz