PIECZONA MAKRELA NA OSTRO WG RAMSAYA

Pieczona makrela w pikantnej marynacie

Na urodziny dostałam dwie wspaniałe książki kulinarne: dwie książki i dwóch moich najlepszych kucharzy – Gordon i Jamie. Do tej pory napawałam się zdjęciami i słowami. W końcu przyszedł czas na gotowanie. Dzisiaj pierwszy z przepisów pochodzący z książki “Szef kuchni po godzinach” – cudowna pieczona makrela, przygotowana w nieco więcej niż pół godziny. Minimalnie zmieniłam przepis, przede wszystkim zamieniając masło na oliwę z oliwek. W oryginale książkowym ryba jest pieczona na grillu, moja piekła się w piekarniku, jedynie skorzystałam z funkcji grill. Jeśli nie macie grilla w swoim piekarniku wydłużcie nieco czas pieczenia.

Ryba jest naprawdę znakomita – polecam.

SKŁADNIKI – PIECZONA MAKRELA:

  • 4 makrele
  • 1/3 szklanki oliwy
  • 1 łyżeczka pieprzu kajeńskiego
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki, najlepiej wędzonej
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka cukru brązowego
  • 1/2 łyżeczki musztardy dijon
  • 2 łyżeczki czerwonego octu winnego
  • sól

PRZYGOTOWANIE:

  1. Rybę należy sprawić, dokładnie oczyścić, a następnie osuszyć ręcznikiem papierowym. Usunąć głowy.
  2. Na rybach zrobić nacięcia co 2 centymetry. Ryby oprószyć solą, także wewnątrz.
  3. Składniki marynaty wymieszać w małej miseczce.
  4. Ryby dokładnie posmarować marynatą, także w nacięciach oraz wewnątrz.
  5. Piec na grillu po około 5 minut z każdej strony. Ja piekłam w piekarniku – funkcja grill, 230 stopni C. Rybę podawać zaraz po upieczeniu.

Tak upieczoną rybę najlepiej podawać z ryżem lub pieczonymi ziemniakami oraz ulubioną surówką.

Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

Zostaw komentarz