MAKARONIKI Z PŁATKÓW OWSIANYCH

Makaroniki z płatków owsianych

Ten przepis na makaroniki z płatków owsianych zapisany przez moją córkę na odwrocie kartki z malowanką ma już prawie dziesięć lat. Przechowywany w jednej z książek kucharskich ma dla mnie dzisiaj wartość prawie historyczną. Kiedyś robiliśmy takie makaroniki bardzo często. Kartka jest bardzo mocno sfatygowana i czas najwyższy przelać tekst na jakiś trwalszy nośnik bo niedługo problemem będzie rozczytać co moje dziecko kiedyś zapisało.

Opcjonalnie część płatków możesz zastąpić wiórkami kokosowymi.

Ciasteczka są pyszne i polecam ten przepis z całego serca, a jeśli szukasz innych słodkich wypieków, zapraszam tutaj.

SKŁADNIKI NA MAKARONIKI Z PŁATKÓW OWSIANYCH:

  • 500 g płatków owsianych
  • 200 g miękkiego masła
  • 4 jajka
  • 200 g cukru pudru
  • kilka kropli olejku migdałowego

PRZYGOTOWANIE:

  1. Płatki owsiane lekko zrumień na patelni, zestaw z ognia, następnie ostudź. Blaszkę natłuść i oprósz mąką lub wyłóż papierem do pieczenia.
  2. Oddziel białka od żółtek, następnie żółtka, masło oraz 150 g cukru utrzyj na gładką, puszystą masę.
  3. Z białek ubij sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaj do niej resztę cukru oraz olejek migdałowy. Do piany włóż utarte z masłem żółtka oraz wystudzone płatki owsiane i wymieszaj do połączenia składników.
  4. Ciasto nabieraj łyżeczką, formuj kulki i  układaj na blaszce zachowując odstępy, następnie piecz w mocno nagrzanym piekarniku (200 stopni C) do zrumienienia.

Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.

Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

2 komentarze

Zostaw komentarz