KURCZAK PO KANADYJSKU

Zapiekany kurczak po kanadyjsku

Ten przepis trafił do naszego domu od przyjaciół. Kurczak po kanadyjsku, czyli u nas Piersiątka od Jadzi i Marka. Danie praktycznie bez pracy. Idealne na imprezę lub rodzinny obiad, bo w ostatnie fazie “robią się same”. Jedyną trudnością jest to, że trzeba tę potrawę zaplanować troszkę wcześniej, aby kurczak się zamarynował. W przepisie jest noc, ale zdarzało się, że wielka ochota na to danie, skracała proces do dwóch godzin… Trzeba przyznać, że też było smaczne.

Kurczak jest idealny, ale chyba najsmaczniejsze są z tego dania warzywa… marchewka i pietruszka w żadnym wydaniu nie smakuje tak wybornie.

Szukasz ciekawych przepisów na przygotowanie kurczaka – zobacz moje propozycje.

SKŁADNIKI – KURCZAK PO KANADYJSKU

  • 2 podwójne piersi z kurczaka
  • 1/2 główki czosnku (jeśli ktoś za nim nie przepada – może być mniej)
  • 1 szklanka majonezu
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 6 marchewek
  • 3-4 pietruszki
  • 2 łyżki przyprawy warzywnej, typu jarzynka*
  • pieprz

*w oryginale była vegeta, można wykorzystać domową jarzynkę, kucharka lub koncentrat bulionu z TM

PRZYGOTOWANIE:

  1. Piersi osusz ręcznikiem papierowym i pokrój na paski o szerokości ok. 2-2,5 cm.
  2. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę, rozgnieć w moździerzu lub drobno posiekaj. Czosnek rozetrzyj z przyprawą warzywną, wymieszaj z majonezem oraz jogurtem. Do tak przygotowanej marynaty włóż kurczaka i odstaw wszystko do lodówki na noc lub przynajmniej na 6-8 godzin.
  3. Warzywa obierz i pokrój na plasterki. Ułóż na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na warzywach rozłóż równomiernie kawałki kurczaka. Pozostałą marynatę majonezową równomiernie rozłóż, tak aby pokryć warzywa.
  4. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C i piecz około godziny. Góra powinna się lekko przyrumienić – ja sprawdzam po warzywach – powinny być miękkie i lekko złociste.
Kurczak po kanadyjsku
Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

9 komentarzy

  1. No tak pięknie wygląda, a i smakuje zapewne niebiańsko, że będę musiała to zrobić! Inspirujesz mnie bardzo często swoimi przepisami i nigdy się nie zawiodłam wypróbowując je.

  2. Kurczak wygląda pysznie, fajny pomysł na obiadek, ja robiłam kurczaka po amerykańsku wg Pascala(kuchnia lidla),bardzo dobry, następnym razem spróbuje wg Twojego przepisu, zapowiada sie pysznie:)

  3. Obiad,palce lizać.Dzisiaj powtórka.Zabraklo marchewki ipietruszki wiec dalam dynie i selera.Już wyglada pieknie.alina

Zostaw komentarz