MAKARON Z DYNIĄ I KURCZAKIEM

Dzisiaj całkowicie autorski przepis po przeglądzie lodówki i spiżarki. Była chęć za czymś takim trochę mięsnym, trochę warzywnym, a do tego lekkim i aromatycznym i z pewnością się udało. Makaron z dynią i kurczakiem oraz suszonymi podgrzybkami. U mnie proporcje wynikły z przeglądu zapasów, Wy możecie poeksperymentować…

SKŁADNIKI – MAKARON Z DYNIĄ I KURCZAKIEM:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 70 dkg dyni Butternut*
  • 1 cebula
  • 3-4 ząbków czosnku
  • 1 szklanka słodkiej śmietany 18%
  • garść suszonych grzybów
  • sól, pieprz do smaku
  • 3 łyżki oleju
  • 30-40 dkg makaronu tagliatelle (lub innego)

PRZYGOTOWANIE:

  1. Pierś wytrzeć ręcznikiem papierowym i pokroić w centymetrową kostkę, grzyby opłukać, zalać wrzątkiem i odstawić.
  2. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Dynię obrać, następnie pokroić tak jak kurczaka.
  3. Na dużej patelni lub w rondlu z grubym dnem rozgrzać oliwę, dodać pokrojoną pierś i cebulę, oprószyć solą, następnie obsmażyć na złoto.
  4. Dodać połowę pokrojonej dyni oraz grzyby i smażyć na wolnym ogniu około 15 minut.
  5. Pozostałą dynię zmiksować z czosnkiem, śmietaną oraz 1/2 szklanki wody, mus przelać na patelnię, następnie gotować na małym ogniu około 30-40 minut.
  6. Makaron ugotować w osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją na opakowaniu i na koniec połączyć z sosem dyniowym.

* Jeśli chcesz poczytać o różnych rodzajach dyni zajrzyj do wpisu o Festiwalu Dyni 2012 u Bei – kompendium wiedzy o tym warzywie, naprawdę doskonale opisane gatunki wraz ze zdjęciami.

Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

5 komentarzy

Zostaw komentarz