ŚLEDZIE SMAŻONE MARYNOWANE

Śledzie smażone marynowane

Najlepsze śledzie smażone marynowane jakie jadłam – wiem to zabrzmiało trochę bałwochwalczo. Jednak śledzie w słoiczku, które można kupić po prostu się nie umywają do takich zrobionych samemu. Biorąc pod uwagę niską cenę ryb i niewielki nakład pracy, który trzeba włożyć w ich przygotowanie, nic tylko lecieć do sklepu i zabrać się za robotę.

SKŁADNIKI NA ŚLEDZIE SMAŻONE MARYNOWANE:

  • 1,3 kg świeżych wypatroszonych śledzi bez głów
  • mąka do obtoczenia
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

NA ZALEWĘ:

  • 3 szklanki wody
  • 1 szklanka octu
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżka soli
  • 3 cebule
  • 1 czerwona papryka
  • 5 ząbków czosnku
  • 6 listków laurowych
  • łyżka ziela angielskiego

PRZYGOTOWANIE:

  1. Ryby dokładnie wypłukać, osączyć na sicie, oprószyć solą i pieprzem, następnie odstawić na pół godziny.
  2. Cebulę i czosnek obrać, paprykę opłukać. Cebulę pokroić w piórka, paprykę w paski.
  3. Każdą rybę obtoczyć w mące i smażyć na rozgrzanym oleju na złoto, przestudzić (zimną łatwiej układa się w słoikach), następnie ryby ułożyć w słoikach.
  4. Zagotować wodę z octem, cukrem i solą.
  5. Cebulę, czosnek, paprykę, liście i ziele angielskie równomiernie rozłożyć w słoikach, następnie do słoików wlać gorącą zalewę. Zamknąć, słoiki wekować ok. 15 minut.
Śledzie smażone marynowane
Śledzie smażone marynowane

Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.

Jeśli lubisz śledzie, zobacz też inne moje przepisy.

Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

2 komentarze

  1. Zwykły prosty przepis na klasycznego śledzia jakich jest tysiące w sieci. Nic szczególnego. Sam robię o wiele lepsze.

Zostaw komentarz