DROŻDŻÓWKA ODRYWANA Z JABŁKAMI

Drożdżówka odrywana z jabłkami

Jakiś czas temu natknęłam się na przepis na wytrawny odrywany chlebek. Zauroczył mnie. W podobny sposób można zrobić ciasto na słodko. W mojej wersji pomiędzy plasterkami ciasta aromatyczny cynamon i kawałki jabłek. Zapach jesieni – drożdżówka odrywana z jabłkami i cynamonem. Ciasto jest niesamowite, a przyjemność odrywania kolejnych kawałków jest uzależniająca…

DROŻDŻÓWKA ODRYWANA – SKŁADNIKI:

NA CIASTO:

  • 40 dkg mąki pszennej
  • 150 ml mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 3,5 dkg świeżych drożdży
  • ½ łyżeczki soli
  • 2 jajka
  • 3 łyżki masła
  • mąka do podsypania
  1. Mąkę przesiać, Masło rozpuścić i odstawić do przestudzenia.
  2. Do ciepłego mleka dodać drożdże, cukier i kilka łyżek mąki, a następnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  3. Połączyć wszystkie składniki i dokładnie wyrobić ciasto, aż będzie lśniące i elastyczne, następnie ponownie odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia – najlepiej na ponad godzinę.

DO POSMAROWANIA CIASTA:

  • 3 czubate łyżki masła
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 2 łyżki cynamonu
  • 5 sporych jabłek
  1. Masło rozpuścić w rondelku i odstawić do przestudzenia.
  2. Jabłka obrać, pokroić w cienkie plasterki, a następnie podzielić na 5 równych części.
  3. Dwie keksówki wyłożyć papierem do pieczenia.
  4. Ciasto rozwałkować tak aby utworzyć prostokąt 30 na 60 cm. Placek posmarować rozpuszczonym masłem, zostawiając trochę do posmarowania wierzchu, następnie posypać równomiernie cukrem i cynamonem.
  5. Prostokąt pokroić na 6 równych pasków 10 na 30 cm. Na pierwszym ułożyć pierwszą cześć jabłek, potem na wierzch położyć kolejny pasek (cukrem do góry), następnie znowu jabłka i tak do ostatniego placka.
  6. Ułożony stosik pokroić na 8 kawałków, a pokrojone kawałki ułożyć pionowo w keksówkach, posmarować odłożonym masłem i ponownie odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  7. Piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni około 40 minut.
Drożdżówka odrywana z jabłkami
Drożdżówka odrywana z jabłkami
Drożdżówka odrywana z jabłkami

Szukasz innych przepisów na ciasto drożdżowe?

Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

12 komentarzy

  1. robiłam w tamtym tygodniu podobną tylko bez jabłek – naprawdę jest uzależniające to odrywanie. A kombinacji przecież tyle można robić! Uwielbiam!!! Nobla dla tego co wymyślił odrywane ciasto :))

  2. Właśnie niedawno wyjęłam z pieca i już rodzinnie wcinamy, PYCHA 🙂 chociaż zamiast zwykłych jabłek dodałam mus, pozdrawiam, Basia

Zostaw komentarz