JAJKA W KOSZULCE W MAŚLANYM SOSIE

Perduty to mało znane słowo i niewiele osób wie co ono oznacza. Ja spotkałam się z nim podczas studiowania książki W. Zawadzkiej Kucharka Litewska. Perduty zwane też jajkami poszetowymi to nic innego jak jajka w koszulce. Prawie wszyscy wiedzą o co chodzi, kiedy jednak przychodzi do ich wykonania wiem, że wielu boi się ich jak ognia.

Jest kilka szkół gotowania jajek w koszulkach: niektórzy do wody dodają ocet lub masło, niektórzy robią łyżką “wir”. Zawadzka podaje następujący sposób: zagotować wodę z solą i parą łyżek octu w rondlu, bić ostrożnie jaja i wpuszczać nie z góry, lecz tuż ze skorupy do wody; skoro białko się zetnie po wierzchu, wyjmować ostrożnie łyżką durszlakową na talerz. Ja wodę solę i robię łyżką wir do środka którego wbijam delikatnie jajko.

Od portalu Polska Gotuje otrzymałam do testowania silikonowe naczynka do gotowania jajek firmy Lékué pochodzące ze sklepu Decorto.pl. Zabawa z naczynkami Ovo rozpoczęła się jeszcze tego samego dnia i od pierwszego razu zakochaliśmy się w nich. Proste i niezwykle szybkie gotowanie a do tego niesamowity wygląd na talerzu (w sprzedaży są kształty: owalny, cylindryczny i sześcienny). Można używać ich gotując w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Naczynia pozwalają na przygotowanie jajek z dodatkami – nam bardzo posmakowały z drobno pokrojonymi, podsmażonymi pieczarkami i kawałkiem żółtego sera, ale możliwości komponowania są nieograniczone. Dziś jeden z przepisów z wykorzystaniem OVO (można oczywiście przygotować je w tradycyjnej formie, gotując w wodzie): jajko po benedyktyńsku czyli kromka chleba, wędlina i jajko w koszulce. Zamiast tradycyjnego sosu holenderskiego maślany ostry sos wg przepisu Zawadzkiej z Kucharki Litewskiej.

SKŁADNIKI NA JAJKA W KOSZULCE Z MAŚLANYM SOSEM:

NA SOS:

  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • 1/4 cytryny pokrojonej na cienkie plasterki
  • 3 łyżeczki brązowego cukru
  • sól do smaku
  1. Masło rozpuścić w małym rondelku, dodać mąkę i zrobić zasmażkę, następnie dodać cukier i pokrojoną cytrynę. Smażyć chwilę ciągle mieszając.
  2. Do zasmażki dolewać po trochę wodę, aż do uzyskania konsystencji sosu.

DO PODANIA:
na jedną porcję

  • 1 kromka chleba opieczona w tosterze
  • 1 plasterek wędliny (najlepsza będzie szynka surowa wędzona)
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka pokrojonego szczypiorku
  • mały listek sałaty (opcjonalnie)
  • 1 łyżka sosu*
  • olej
  • sól
  • 1 łyżeczka octu, do gotowania
  1. Gotowanie w silikonowej foremce: foremkę posmarować odrobiną oleju, na spód wsypać szczyptę soli. Rozbić i wlać jajko do foremki. Zamknąć i gotować 7 minut w kąpieli wodnej lub 35 sekund na mocy 800 W w kuchence mikrofalowej.
  2. Gotowanie tradycyjne: w rondelku zagotować wodę z octem, posolić do smaku. Łyżką zrobić wir i w środek wlać jajko. wyjąć za pomocą łyżki cedzakowej, gdy białko się zetnie.
  3. Na opieczonym chlebie ułożyć plasterek wędliny, listek sałaty i jajko, na koniec polać sosem i posypać szczypiorkiem.

Takie danie można przygotować na zwykłą kolację jak i na bardziej wytworną okazję. Prezentuje się rewelacyjnie a jest naprawdę proste w wykonaniu – mój czternastoletni syn przygotował je sobie całkowicie samodzielnie.

* W oryginale do jajek po benedyktyńsku używa się sosu holenderskiego na bazie żółtek i masła.

Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

Jeden komentarz

Zostaw komentarz