Pikle to moja propozycja na przetwory na zimę: tym razem mieszane warzywa w marynacie. Połączenie papryki, cukinii oraz ogórków. Pikle będą świetnym dodatkiem do pieczonego mięsa. Ładny złoty kolor to zalewa z dodatkiem kurkumy.
SKŁADNIKI NA PIKLE:
- 3 kg ogórków i cukinii (takich na gotowo: bez pestek i skórek)
- 1/2 kg czerwonej cebuli
- 3-4 czerwone papryki
- 3 płaskie łyżki soli
- 3 łyżeczki sproszkowanego chilli
- 3 łyżeczki kurkumy
- 1 główka czosnku
- 6 łyżek oleju
- 1/2 litra octu jabłkowego 5 %
- 1 szklanka cukru
PRZYGOTOWANIE:
- Ogórki i cukinię opłukać, obrać, usunąć łyżką gniazda nasienne. Pokroić w sporą kostkę (ok.2 cm).
- Cebulę obrać i pokroić w piórka.
- Paprykę umyć i pokroić w paski.
- Warzywa ułożyć w misce, zasypać solą, dokładnie wymieszać i odstawić na 6 godzin, co jakiś czas można zamieszać. Odlać nadmiar wody.
- Czosnek i imbir obrać. Pokroić w cienkie plasterki, wymieszać z olejem i pozostałymi przyprawami, dodać do warzyw i dokładnie wymieszać.
- Warzywa ułożyć w słoikach.
- Zagotować ocet i rozpuścić w nim cukier, gorącym zalać ogórki.
- Pikle należy pasteryzować ok. 10 minut.
Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.
3 komentarze
gdzie jest woooda/?????????????????????????
Wody nie dodaję. Jeśli wolisz łagodniejszy smak, do zalewy octowej możesz dodać sok, który wytworzyły warzywa
A ile ma być tego imbiru? Pozdrawiam, bardzo ciekawy przepis.