PIKLE W OCCIE NA ZIMĘ

Pikle

Pikle to moja propozycja na przetwory na zimę: tym razem mieszane warzywa w marynacie. Połączenie papryki, cukinii oraz ogórków. Pikle będą świetnym dodatkiem do pieczonego mięsa. Ładny złoty kolor to zalewa z dodatkiem kurkumy.

SKŁADNIKI NA PIKLE:

  • 3 kg ogórków i cukinii (takich na gotowo: bez pestek i skórek)
  • 1/2 kg czerwonej cebuli
  • 3-4 czerwone papryki
  • 3 płaskie łyżki soli
  • 3 łyżeczki sproszkowanego chilli
  • 3 łyżeczki kurkumy
  • 1 główka czosnku
  • 6 łyżek oleju
  • 1/2 litra octu jabłkowego 5 %
  • 1 szklanka cukru

PRZYGOTOWANIE:

  1. Ogórki i cukinię opłukać, obrać, usunąć łyżką gniazda nasienne. Pokroić w sporą kostkę (ok.2 cm).
  2. Cebulę obrać i pokroić w piórka.
  3. Paprykę umyć i pokroić w paski.
  4. Warzywa ułożyć w misce, zasypać solą, dokładnie wymieszać i odstawić na 6 godzin, co jakiś czas można zamieszać. Odlać nadmiar wody.
  5. Czosnek i imbir obrać. Pokroić w cienkie plasterki, wymieszać z olejem i pozostałymi przyprawami, dodać do warzyw i dokładnie wymieszać.
  6. Warzywa ułożyć w słoikach.
  7. Zagotować ocet i rozpuścić w nim cukier, gorącym zalać ogórki.
  8. Pikle należy pasteryzować ok. 10 minut.

Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.

Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

3 komentarze

Zostaw komentarz