TORT NALEŚNIKOWY ZE SZPINAKIEM

Wytrawny tort naleśnikowy ze szpinakiem

Naleśniki w troszkę innej formie – tort naleśnikowy przekładany farszem ze szpinaku i białego wędzonego sera, który uwielbiam.

SKŁADNIKI TORT NALEŚNIKOWY:

  • 60 dkg mrożonego szpinaku
  • 40 dkg białego, wędzonego sera
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki masła
  • 5 ząbków czosnku
  • 8-10 gotowych naleśników (tutaj przepis)
  • 1-1 1/5 szklanki śmietany
  • 10 dkg żółtego sera
  • sól, pieprz
  • masło do wysmarowania formy

PRZYGOTOWANIE:

  1. Rozgrzać olej z masłem. Dodać szpinak i dusić aż odparuje woda, następnie dodać roztarty z solą czosnek i chwilę smażyć na wolnym ogniu. Odstawić do wystudzenia.
  2. Do szpinaku dodać pokruszony biały ser, na koniec doprawić do smaku.
  3. Formę (u mnie tortownica) wysmarować masłem. Na dnie ułożyć pierwszego naleśnika, na nim rozłożyć część farszu, potem kolejny naleśnik. Na wierzchu powinien  być położony naleśnik.
  4. Ser żółty zetrzeć na tarce, wymieszać ze śmietaną, doprawić solą i pieprzem. Śmietanę wyłożyć na wierzch tortu, rozsmarować.
  5. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 40 minut.

Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.

Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

3 komentarze

  1. mmmm…naleśniki, szpinak i ser… wszystko, co kocham w jednym. 🙂

    tylko…skąd wziąć biały, wędzony ser? Zachodzę w głowę, ale chyba nigdy takiego nie widziałam. ;OO hmmm…

Zostaw komentarz