MUS CZEKOLADOWO-KAWOWY

Mus czekoladowo-kawowy

Dla mnie połączenie idealne: czekolada i kawa, bez wątpienia te dwa składniki to coś co daje uczucie zaspokojenia, ale też sprawia tyle przyjemności, że warto zgrzeszyć. Taki mus czekoladowo-kawowy to świetna alternatywa dla niedzielnego ciasta, zrobisz go szybko, a z pewnością zachwycisz smakiem całą rodzinę.

SKŁADNIKI MUS CZEKOLADOWO-KAWOWY:

  • 15 dkg gorzkiej czekolady
  • 100 ml espresso
  • 4 jajka
  • 1 szczypta soli, do ubicia piany
  • 1 czubata łyżeczka żelatyny
  • 100 ml śmietany 30-36%
  • 1 łyżeczka cukru
  • 50 g płatków migdałowych
  • 4 łyżki startej czekolady, do dekoracji

PRZYGOTOWANIE:

  1. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, żelatynę rozpuścić w gorącym espresso, następnie kawę połączyć z czekoladą. Lekko przestudzić. Migdały uprażyć na patelni na małym ogniu aby się nie przypaliły, ostudzić.
  2. Jajka włożyć na sitko, przelać wrzątkiem, ta czynność jest bardzo ważna, ponieważ na skorupkach jajek mogą znajdować się pałeczki salmonelli, a wysoka temperatura je niszczy. Oddzielić białka od żółtek.
  3. Do masy czekoladowej dodawać po jednym żółtku i ubijać wszystko mikserem.
  4. Z białek ubić sztywną pianę, połączyć ją z masą czekoladową, następnie delikatnie wymieszać.
  5. Masę wyłożyć do 4 pucharków.
  6. Ubić na sztywno śmietanę pod koniec dodając cukier. Śmietaną udekorować pucharki, całość posypać płatkami migdałowymi i tartą czekoladą.
  7. Schłodzić i podawać…

Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.

Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

7 komentarzy

Zostaw komentarz