ZUPA MEKSYKAŃSKA JAK GULASZ

Zupa meksykańska, która nie do końca jest zupą. To bardziej gulasz lub potrawka: mięso i dużo różnych warzyw. Doprawiamy według uznania – moja była dość pikantna. Przepis na to danie otrzymałam od Marzeny – tej od boskich ciasteczek. Świetnie się sprawdziło jako główne gorące danie Sylwestrowego wieczoru. Bardzo proste w wykonaniu, należy tylko przestrzegać kolejności dodawania produktów i nie przyspieszania całego procesu. Podane ilości są na naprawdę sporą imprezę, ale warto zrobić od razu większą ilość – odgrzewanie nie ujmuje smaku, a okazało się, że chętnych nie brakowało.

ZUPA MEKSYKAŃSKA – SKŁADNIKI:

  • główka czosnku
  • 2 cebule
  • 1/3 szklanki oliwy
  • 1-1,5 kg fileta z indyka
  • 2 spore marchewki
  • 1/2 sporego selera
  • czerwona papryka (ja dałam dwie)
  • 4-8 pieczarek
  • duży por (bez zielonej części)
  • 1-2 cukini (może też być kabaczek)
  • koncentrat pomidorowy (200 g)
  • puszka ciecierzycy
  • puszka czerwonej fasoli
  • puszka kukurydzy, opcjonalnie
  • gotowy sos typu meksykańskiego (1 lub 2 słoiki)
  • sól, pieprz, papryka słodka, chili
  • natka pietruszki do posypania, opcjonalnie

PRZYGOTOWANIE:

  1. Należy zachować kolejność dodawania składników, obranie i pokrojenie kolejnych pozwala na odpowiednie podsmażenie się tych dodanych wcześniej, W razie potrzeby można podlewać wodą.
  2. Obrać czosnek i cebulę. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać.
  3. Rozgrzać oliwę w dużym rondlu lub garnku z grubym dnem. Wrzucić cebulę i czosnek, posolić i zeszklić tak aby naprało lekko złotego koloru.
  4. Filet opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić w kostkę lub w paseczki – wrzucić do rondla i obsmażyć ze wszystkich stron.
  5. Obrać marchew i seler, pokroić w kostkę lub cienkie paseczki – wrzucić do rondla, smażyć od czasu do czasu mieszając. Ewentualnie dosolić.
  6. Opłukać paprykę, pokroić ją w kostkę lub w paseczki.
  7. Pieczarki obrać i pokroić w plastry.
  8. Paprykę i pieczarki wrzucić do rondla, smażyć od czasu do czasu mieszając.
  9. Pora oczyścić pokroić w plasterki i wrzucić do rondla.
  10. Cukinię opłukać pokroić w ćwierć plasterki – wrzucić do rondla, smażyć od czasu do czasu mieszając.
  11. Dodać koncentrat pomidorowy, odsączoną kukurydzę, fasolę i cieciorkę oraz sos meksykański.
  12. Doprawić według smaku i dusić kilka minut na wolnym ogniu, tak aby smaki się połączyły.
  13. Można dodać więcej wody jeśli chcemy uzyskać bardziej zupową konsystencję.
Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

3 komentarze

  1. mmm :)) zamiast gotowego sosu meksykańskiego polecam wykonanie własnego, na bazie świeżych lub puszkowanych pomidorów z dużym dodatkiem kuminu 🙂

Zostaw komentarz