PIZZERINKI Z MOZZARELLĄ

Na bazie przepisu na ciasto drożdżowe do bułgarskiej pity, która już na stałe weszła do menu naszego domu – jest naprawdę przepyszna – powstały wczoraj pizzerinki z mozzarellą, takie pizze w rozmiarze XS, takie w formie małych bułeczek. Cieszyły się wielkim wzięciem zwłaszcza wśród dzieci. Pizzerinki idealnie sprawdzą się jako samodzielne danie, jako dodatek do mięsnego posiłku, ale będą też świetnym prowiantem na wypad w plener. Smakują zarówno na zimno, jak i na ciepło. Przebojem były lekko podpiekane na grillu.

Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.

SKŁADNIKI NA PIZZERINKI Z MOZZARELLĄ:

CIASTO:

  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 12 g drożdży
  • 5 łyżek ciepłej wody
  • 1 łyżka cukru
  • 6 łyżek oliwy
  • 3/4 szklanki ciepłego mleka
  • 1/2 szklanka maślanki (może być też jogurt lub kefir)
  • 1 łyżeczka soli
  • mąka pp do podsypania

FARSZ:

  • 5 łyżek koncentratu pomidorowego
  • 2-3 ząbki czosnku
  • zioła (oregano, bazylia lub prowansalskie)
  • 5 łyżek oliwy
  • sól do smaku
  • dodatkowo: 20 dkg żółtego sera lub mozzarelli

PRZYGOTOWANIE:

  1. Wymieszać drożdże, cukier, wodę i kilka łyżek mąki, pozostawić do wyrośnięcia, następnie dodać pozostałe składniki i dokładnie wyrobić ciasto, aż będzie lśniące i elastyczne.
  2. Ponownie odstawić do wyrośnięcia – najlepiej na ponad godzinę.
  3. Farsz: czosnek rozetrzeć, połączyć z oliwą i koncentratem. Doprawić solą i ziołami.
  4. Ciasto rozwałkować (dość mocno podsypując mąką) na jak największy prostokąt, posmarować sosem pomidorowym a na wierzchu ułożyć ser (może być w plasterkach, można go zetrzeć na wiórki).
  5. Zawinąć ciasto jak roladę, kroić plastry grubości 1-1 1/2 centymetra, na koniec układać na blaszce i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
  6. Piec ok. 30 minut w temperaturze 200 stopni.

Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

6 komentarzy

Zostaw komentarz