CHUTNEY Z POMIDORÓW, JABŁEK I PAPRYKI

Chutney (czyt. czatnej) to sos owocowo-warzywny pochodzący z kuchni indyjskiej. Możliwości kombinacji składników jak i smaków są nieograniczone. Bez wątpienia można podać go praktycznie ze wszystkim: na kanapkę, do ryżu czy do mięsa. Jak dla nas, to idealny dodatek do grillowanego mięsa lub kiełbasy. Dziś podam wersję na chutney z pomidorów i jabłek z dodatkiem papryki. Zielona papryka rewelacyjnie kontrastuje z czerwonym kolorem całości.

SKŁADNIKI NA CHUTNEY Z POMIDORÓW:

  • 3 kg pomidorów
  • 1 1/2 kg jabłek
  • 4 duże lub 6 mniejszych cebule
  • 2 cm kawałek świeżego imbiru, można pominąć
  • cała główka czosnku, można dać mniej
  • 1/4 szklanki octu winnego
  • 4 zielone papryki
  • oliwa z oliwek do podsmażenia papryki
  • sól i cukier, do smaku

PRZYGOTOWANIE:

  1. Wszystkie warzywa dokładnie umyć.
  2. Paprykę pokroić w niewielką kostkę, następnie podsmażyć na oliwie doprawiając delikatnie solą, odstawić.
  3. Pomidory przelać wrzątkiem i obrać. Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki i wykroić gniazda nasienne.
  4. Cebulę, czosnek i imbir obrać, następnie cebulę pokroić na ósemki, czosnek i imbir posiekać.
  5. Wszystkie warzywa oraz jabłka poza papryką włożyć do sporego garnka i gotować na małym ogniu, bez przykrycia około godziny.
  6. Dodać ocet, doprawić solą i cukrem, a następnie dusić, co jakiś czas mieszając aż całość lekko zgęstnieje. Na koniec dodać podsmażoną paprykę, ewentualnie doprawić i jeszcze trzymać na ogniu przez jakiś czas.
  7. Gorący sos nakładać do wymytych słoiczków, zakręcać. Jeśli sos będzie przeznaczony do spożycia w najbliższym czasie wystarczy słoiczki z gorącym sosem obrócić do góry dnem. Jeśli ma być przechowywany dłużej, słoiki trzeba zapasteryzować.

Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.

Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

7 komentarzy

Zostaw komentarz