DROBIOWE SZASZŁYKI Z CUKINIĄ

Drobiowe szaszłyki z cukinią

Dziś ekspresowe lekkie danie z grilla na letni obiad lub kolację – połączenie cukinii z delikatnym mięsem z piersi kurczaka – drobiowe szaszłyki z cukinią. Koniecznie musicie tego spróbować, bo przygotowuje się je prosto, a smakiem przebijają karkówkę czy kiełbasę. Szaszłyki oczywiście możesz też upiec w piekarniku, najlepiej z funkcją grilla – wystarczy ok. 20 minut.

Szaszłyki można podać z sosem czosnkowym, dowolnym dipem lub np. z czymś nietypowym jak musztarda z gruszek.

SKŁADNIKI NA DROBIOWE SZASZŁYKI:

  • 2 podwójne piersi z kurczaka
  • 2 spore cukinie
  • 3-4 papryki
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/3 szklanki oliwy
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie lub inne

PRZYGOTOWANIE:

  1. Czosnek obrać, rozetrzeć z solą, dodać oliwę i przyprawy.
  2. Mięso osuszyć i pokroić w kostkę.
  3. Warzywa umyć i pokroić na kawałki wielkością podobne do kawałków mięsa.
  4. Wszystko włożyć do jednaj miski, zalać marynatą i odstawić na około godzinę (może być trochę krócej lub trochę dłużej).
  5. Na patyczki od szaszłyków nadziewać naprzemiennie paprykę cukinie i mięso.
  6. Piec na grillu z każdej strony.

Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.

Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

4 komentarze

  1. Lubię grillowane warzywa marynowane właśnie w ziołach prowansalskich z oliwą. U mnie to cukinia, czerwona cebula i papryka, czasem pieczarki. Spróbuję w formie szaszłyków z kurczakiem.

Zostaw komentarz