TORTILLE PEŁNOZIARNISTE

Dziś przepis na domowe tortille pełnoziarniste, na pszennej mące z pełnego przemiału, ze smażonymi warzywami i sosem czosnkowym, idealny lekki obiad.

SKŁADNIKI NA TORTILLE PEŁNOZIARNISTE:

  • 3 szklanki mąki pszennej z pełnego przemiału
  • 1 szklanka gorącej wody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  1. Wszystkie składniki umieścić w misce i wyrobić robotem, można też dokładnie wymieszać łyżką (gorąca woda) i potem zagnieść. Ciasto bardzo fajnie się wyrabia.
  2. Na stolnicy oprószonej mąką uformować z ciasta wałek i podzielić go na 8 części, następnie każdą z nich rozwałkować na cienki, okrągły placek.
  3. Placki opiekać z obu stron na suchej patelni, a po zdjęciu z patelni od razu składać na pół – zaraz po zdjęciu są dość miękkie, potem lekko twardnieją i będą się łamać.

FARSZ:

  • 2 małe cukinie
  • 1/2 puszki czerwonej fasoli
  • 2 pomidory
  • 2 gałązki selera naciowego
  • 1 duża czerwona papryka
  • 4 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, chili
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  1. Warzywa umyć i pokroić, z pomidorów można zdjąć skórkę, czosnek posiekać.
  2. Na patelni podsmażyć cukinię i paprykę, doprawić, dodać pozostałe warzywa, następnie dusić przez około 10 minut.

SOS  CZOSNKOWY:

  • 300 ml jogurtu naturalnego
  • 2-3 łyżki majonezu, opcjonalnie
  • 1 ząbek czosnku
  • sól do smaku
  1. Czosnek rozetrzeć z solą, następnie wymieszać z jogurtem.
  2. Gorący farsz nakładać do świeżo usmażonych placuszków (ewentualnie całość podgrzać w mikrofali), a na koniec polać sosem czosnkowym – tutaj wersja sosu dla osób bez diety.
Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

5 komentarzy

Zostaw komentarz