PIECZONE KOTLETY CIELĘCE Z KOSTKĄ

Pieczone kotlety cielęce

Prosto i zdrowo – to na pewno można powiedzieć o tym daniu. Pyszne pieczone kotlety cielęce, w delikatnej panierce z siekanych migdałów. Bez smażenia, bez białej mąki, lekko i dietetycznie. Ja wykorzystałam cielęcinę – wyszły mi ładne kotleciki z kostką z dość sporej porcji górki. Resztę mięsa poporcjowałam – część z kostkami na zupę, część mięsną na strogonowa.

 SKŁADNIKI NA PIECZONE KOTLETY CIELĘCE:

  • 4 kotlety cielęce z kostką
  • 1- 2 jaja
  • 100 g migdałów
  • sól, pieprz
  • oliwa do posmarowania blaszki

PRZYGOTOWANIE:

  1. Mięso osuszyć ręcznikiem papierowym, następnie każdego kotleta lekko rozbić, oprószyć solą i pieprzem, odstawić do lodówki.
  2. Rozgrzać  piekarnik do 200 stopni C.
  3. W tym czasie migdały drobno posiekać lub rozdrobnić w blenderze, a jajka rozkłócić z solą i pieprzem.
  4. Kotlety panierować w jajku, potem w migdałach i układać na blaszce wysmarowanej oliwą lub wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec około pół godziny (w połowie pieczenia delikatnie obrócić kotlety).
  6. Podać z surówką lub ulubioną sałatką oraz pieczonymi batatami, ewentualnie ziemniakami

Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.

Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

Jeden komentarz

Zostaw komentarz