ZAPIEKANKA Z RYBĄ I KREWETKAMI

Zapiekanka z rybą i krewetkami

Dzisiaj przepis, którym otwieram nowy rozdział w moim kulinarnym życiu. Tym przepisem jest zapiekanka z rybą i krewetkami oraz warzywami, danie lekkie, zdrowe, ale też bardzo smaczne, które wystarczy na 5-6 porcji. Od kilkunastu dni próbuję poukładać moje kulinarne życie na nowo. Jedzenie i jego przygotowanie zawsze było moją wielką pasją – teraz muszę pogodzić to z pewnymi ograniczeniami, które nałożyło życie. Lekarz, badania, no i wyniki (niestety bardzo nieciekawe) i w efekcie zalecenia. Kazano mi przejść na dietę o niskim indeksie glikemicznym: bez białej mąki, zero cukru i zakaz wielu, wielu rzeczy, które kochałam. Początkowo był wewnętrzny bunt, ale to przeszło i  na razie, jeszcze trochę po omacku, szukam nowych inspiracji w moim kucharzeniu (nie tak do końca – mam też dla kogo gotować normalne rzeczy – jeśli oczywiście wystarczy czasu).

SKŁADNIKI – ZAPIEKANKA Z RYBĄ I KREWETKAMI:

  • ok. 1 kg świeżych filetów z ryby
  • ok. 5 cm kawałek pora
  • mrożonka warzywna (w moim przypadku bukiet warzywny z dodatkiem fasolki szparagowej)
  • kilka dużych krewetek surowych lub gotowwanych
  • 4 łyżki śmietany
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki musztardy (bez cukru)
  • garść kaparów z zalewy
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

  1. Rybę opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym, w miarę możliwości pokroić na długie i cienkie kawałki,  oprószyć solą i pieprzem, odstawić na pół godziny. Pora oczyścić i pokroić na 5 centymetrowe cieniutkie paseczki, ułożyć na rybie i zawinąć roladki. Można też rybę i pora wyłożyć luzem.
  2. Mieszankę warzywną najlepiej wcześniej wyjąć i rozmrozić, aby pozbyć się wody. Jeśli tego wcześniej nie zrobiliśmy pomaga wysypanie warzyw na sito i kilkukrotne przelanie ciepłą wodą.
  3. Śmietanę, oliwę, musztardę oraz kapary wymieszać. Sos ewentualnie doprawić solą.
  4. W dużym naczyniu do zapiekania (najlepiej wykorzystać dużą w miarę głęboką blaszkę) rozłożyć równomiernie warzywa., oprószyć je solą i pieprzem. Na warzywach ułożyć roladki z ryby, polać każdą sosem i wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika.
  5. Piec pod przykryciem, po około 30 minutach odkryć i na zapiekance ułożyć krewetki, a następnie piec jeszcze około 15 minut. Jeśli korzystacie z krewetek gotowanych włóżcie je jeszcze później.
Zapiekanka z rybą i krewetkami
Zapiekanka z rybą i krewetkami
Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

4 komentarze

  1. Przede wszystkim dużo zdrowia. Potem wytrwałości w diecie (motywacja to klucz do sukcesu). A po trzecie, jeśli tak pysznie jada się na diecie, to ja się na nią piszę 😀
    Miłego dnia!

Zostaw komentarz