KURCZAK W PIWIE

Kurczak w piwie

Zapraszam na połączenie mięsa i chmielowego trunku, kurczak w piwie to delikatne mięso w naprawdę fajnym, oryginalnym sosie. Wyczytałam gdzieś, że jeśli potrawa ma być gotowana dość długo powinno się użyć w miarę słabego piwa – długie gotowanie zaostrza smak piwa.

SKŁADNIKI – KURCZAK W PIWIE:

  • 8 podudzi z kurczaka (pałek)
  • 4 małe cebulki
  • 6 ząbków czosnku
  • 1/2 litra jasnego piwa
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • garść ostrych marynowanych papryczek
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka mąki
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

  1. Mięso opłukać, zdjąć skórę i osuszyć Oprószyć solą i pieprzem. Obrać cebulę i czosnek.
  2. Na dużej patelni rozgrzać oliwę i obsmażyć kurczaka ze wszystkich stron.
  3. Dodać całą cebulę (w trakcie duszenia i tak się rozpadnie) oraz pokrojony w plasterki czosnek. Smażyć chwilę razem, nie dopuszczając do zbytniego zrumienienia się czosnku. Zalać połową piwa, ewentualnie doprawić do smaku i dusić do miękkości mięsa.
  4. Dodać odsączoną kukurydzę, pokrojoną drobno paprykę oraz koncentrat pomidorowy.
  5. Mąkę rozmieszać z pozostałą ilością piwa i zagęścić sos. Gotować na wolnym ogniu jeszcze chwilę, podawać z ryżem.

Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.

Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

Jeden komentarz

Zostaw komentarz