RYŻ Z KREWETKAMI KOKTAJLOWYMI

Ryż z krewetkami koktajlowymi

Proste danie obiadowe pachnące czosnkiem i bazylią, czyli ryż z krewetkami koktajlowymi i kiełbasą chorizo. Chorizo możecie zastąpić ulubionym salami lub wędzonym boczkiem.

SKŁADNIKI NA RYŻ Z KREWETKAMI KOKTAJLOWYMI:

  • 500 g mrożonych krewetek koktajlowych
  • 100 g kiełbasy chorizo, opcjonalnie może być salami
  • 1 cebula
  • 5-6 ząbków czosnku
  • 1 puszka pomidorów
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki suszonej bazylii
  • garść czarnych oliwek, opcjonalnie
  • 200 g ryżu
  • sól, pieprz
  • listki bazylii, do dekoracji

PRZYGOTOWANIE:

  1. Krewetki przełożyć na sito, rozmrozić i odsączyć. Kiełbasę pokroić w cienkie słupki.
  2. Cebulę obrać i pokroić w piórka i oprószyć solą. Czosnek obrać – połowę pokroić w cieniutkie plasterki, resztę rozetrzeć z odrobiną soli lub przecisnąć przez praskę.
  3. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy, dodać chorizo, smażyć mieszając, aż wytopi się tłuszcz, następnie dodać pokrojony czosnek. Wymieszać i smażyć przez chwilę, tak aby czosnek oddał zapach, dodać krewetki i połowę ilości bazylii. Dusić na dość mocnym ogniu około 10 minut. Przykryć i odstawić.
  4. Na drugiej patelni rozgrzać pozostałą oliwę i zeszklić na niej cebulę, dodać pomidory, pokrojone oliwki, połowę roztartego czosnku oraz pozostałą bazylię i dusić około 10 minut.
  5. W tym czasie ugotować ryż, a następnie połączyć wszystkie składniki, doprawić solą, pieprzem i ewentualnie resztą roztartego czosnku, dusić kolejne 10 minut.

Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.

Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

Jeden komentarz

Zostaw komentarz