MASA PLASTYCZNA DO TORTÓW

Masa plastyczna do tortów

Domowa masa plastyczna do wykonania ozdób na torty, ciasta, babeczki czy desery, a masła, mąki oraz cukru pudru.

SKŁADNIKI – MASA PLASTYCZNA:

  • 1 szklanka wody
  • 120 g masła lub margaryny
  • 250 g mąki
  • 1 olejek migdałowy
  • 1 szklanka glukozy
  • ok. 1 kg cukru pudru + do podsypania

PRZYGOTOWANIE:

  1. W rondlu zagotować wodę z margaryną, dodać mąkę i dokładnie rozmieszać.
  2. Masę trochę ostudzić, dodać glukozę, połowę cukru i dokładnie wymieszać. Dodać olejek i zacząć zagniatać dodając stopniowo cukier.
  3. Na początku masa dość mocno się klei – potem zaczyna się robić bardzo plastyczna, należy wyważyć kiedy cukru jest już dość (w żadnym wypadku nie należy wsypywać całego cukru od razu).
  4. Ja dodawałam barwniki płynne, każda łyżeczka barwnika, to kolejne wgniatanie cukru (do wybory są także barwniki w paście i w proszku – następnym razem wypróbuję właśnie takie).

Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.

Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

Zostaw komentarz