KULEBIAK Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI

Kulebiak z kapustą i grzybami

Kulebiak z kapustą – trochę historii…

Kulebiak jest starą, leciwą potrawą. Wzmianki o pieczeniu ciasta nadzianego farszem można znaleźć już w XVI wieku. Jest jedną ze sztandarowych potraw kuchni rosyjskiej, gdzie wypiekana była, i ciągle jest, w niezliczonej ilości odmian. Najczęściej do przygotowania wykorzystuje się ciasto drożdżowe, choć są też odmiany z ciastem półkruchym. Jeśli chodzi o składniki farszu to spotkać można kulebiaki z: kaszą, ryżem, kapustą (słodką i kiszoną), grzybami, jajkami ugotowanymi na twardo czy rybami (zarówno słodko, jak i słonowodnymi). Często są to kombinacje różnych składników.Sławę ogólnoświatową zdobyły kulebiaki nadziewane łososiem lub jesiotrem. Zostały one opisane (coulibiac) na początku XX wieku przez Auguste Escoffier (słynnego francuskiego szefa kuchni) w znanym przewodniku po nowoczesnej kuchni. Kulebiak zadomowił się we Francji i obecnie wiele źródeł mówi o francuskim pochodzeniu tej potrawy.

Z Rosji do Polski…

Swoją obecność w kuchni Polski kulebiak “zawdzięcza” migracjom ludności po II wojnie światowej. Kiedyś popularny na terenie dawnego zaboru rosyjskiego został przyniesiony na teren praktycznie całej Polski.Kulebiaka podaje się najczęściej jako ciepłą przystawkę. Na zimno, w zależności od rodzaju nadzienia, można zaserwować go jako dodatek do czystej zupy: bulionu, rosołu czy czystego barszczu.

FARSZ:

  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 1 szklanka suszonych grzybów
  • 3 listki laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 2 cebule
  • 4 łyżki smalcu z gęsi lub oleju rzepakowego
  • 1 jajko
  • sól, pieprz do smaku
  1. Kapustę odciśnij, zalej niewielką ilością wody. Dodaj suszone grzyby, listki oraz ziele i gotuj około 30 minut.
  2. Przełóż na sito, usuń przyprawy i zostaw do odsączenia.
  3. Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na tłuszczu.
  4. Dodaj kapustę z grzybami i chwilę razem smaż.
  5. Zestaw z ognia, dodaj jajko, dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
  6. Gotowy farsz wystudź.

CIASTO:

  • 40 dkg mąki pszennej
  • 3 dkg drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 jajko
  • 3 łyżki oleju
  • 3/4 szklanki ciepłego mleka
  • szczypta soli
  • jajko do posmarowania ciasta
  1. Drożdże wymieszaj z cukrem, połową szklanki mleka i kilkoma łyżkami mąki. Odstaw w ciepłe miejsce aby drożdże zaczęły pracować.
  2. Do zaczynu dodaj pozostałe składniki i wyrób gładkie ciasto. Ponownie odstaw do wyrośnięcia – ciasto powinno podwoić swoją objętość.
  3. Oderwij kawałek ciasta, który posłuży do przygotowania ozdób.
  4. Resztę ciasta rozwałkuj na podsypanej mąką stolnicy. Uformuj prostokąt o szerokości blaszki, na której kulebiak będzie pieczony.
  5. Rozłóż farsz i zawiń w ciasny rulon. Delikatnie przełóż na blaszkę wyłożoną matą lub papierem do pieczenia.
  6. Wierzch ozdób uformowanymi z ciasta dekoracjami i posmaruj rozbełtanym jajkiem.
  7. Piecz w temperaturze 200 stopni C 30-40 minut.

SPOSÓB PODANIA:
Kulebiak z kapustą i grzybami możemy podać na ciepło i na zimno, idealnym towarzystwem dla niego będzie czerwony barszcz.

Kulebiak z kapustą i grzybami
Kulebiak z kapustą i grzybami
Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

3 komentarze

Zostaw komentarz