RYŻ Z JABŁKAMI I MIGDAŁAMI

Ryż z jabłkami

Ryż z jabłkami czyli najpopularniejszy obiad na słodko. Z cynamonem, a u mnie dodatkowo w wersji z płatkami migdałowymi. To taka wzbogacona wersja znanego chyba wszystkim dania. Od czasu do czasu przychodzi mi ochota na taki prosty obiadek.

SKŁADNIKI NA RYŻ Z JABŁKAMI:

  • 4 woreczki ryżu
  • około kilograma jabłek
  • cukier i cynamon do smaku
  • 1 szklanka mleka
  • 3 łyżki masła
  • sól
  • masło do wysmarowania formy
  • garść migdałów w płatkach
  • cukier puder po posypania

PRZYGOTOWANIE:

  1. Ryż ugotować w osolonej wodzie (gotować chwilę krócej niż podaje przepis na opakowaniu).
  2. Osączyć woreczki, wysypać do garnka w którym się gotował, dodać 3 łyżki masła i dokładnie wymieszać.
  3. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Dodać cukier i cynamon, wymieszać.
  4. Naczynie żaroodporne nasmarować masłem.
  5. Wyłożyć trochę więcej niż połowę ryżu, wyrównać, na to wyłożyć jabłka i potem resztę ryżu. Całość zalać mlekiem. Wierzch posypać płatkami migdałowymi.
  6. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni c około 45 minut, bez przykrycia.
  7. Można podać ze śmietaną lub jogurtem naturalnym.

Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.

Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

6 komentarzy

  1. Bardzo smacznie, przyznam szczerze:) Danie proste i znane ale pięknie podrasowane:) Ale mam pytantko na ile to osób było?..bo 4 torebki i 1kg jabłek wydaje się mi rozwiązaniem dla dużej rodzinki..:)

    Pozdrawiam serdecznie!!

    ps. Śliczne zdjęcie!

  2. Nasza rodzinka to 2 + 2 (duże dwa), wiedziałam, że będziemy mieli gościa w porze obiadowej… Czyli 5 to niby ciągle mało jak na taka porcję.

    Jednak w formie podwieczorku i kolacji zniknęło w całości…

Zostaw komentarz