KOTLECIKI Z BIAŁEGO SERA

Kotleciki z białego sera

Propozycja śniadaniowa, panierowane, smażone kotleciki z białego sera. Takie danie jadaliśmy bardzo często w moim rodzinnym domu. Ja robię je jeśli zostanie mi spory kawałek białego sera, z którym nie bardzo jest co zrobić. Ser musi być dość zbity, żeby można było go pokroić na ładne, nierozsypujące się kawałki.

SKŁADNIKI NA KOTLECIKI Z BIAŁEGO SERA:

  • ok. 400 g białego sera
  • 1-2 jajka
  • bułka tarta, do panierki
  • olej, do smażenia
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

  1. Ser pokroić na plastry,
  2. Jajko rozkłócić w miseczce, doprawić solą i pieprzem. Do drugiej miseczki wsypać bułkę tartą.
  3. Każdy plaster sera panierować w jajku i bułce tartej. Panierować można dwukrotnie, tak aby wokół sera była gruba skórka., następnie smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

Podawać od razu. Może być sam, może być z chlebkiem, można też podać z sezonowymi warzywkami (w lecie świetnie pasują do tego pomidory z cebulka i śmietaną).

Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.

Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

3 komentarze

Zostaw komentarz