BUŁECZKI PSZENNE Z PŁATKAMI OWSIANYMI

Bułeczki pszenne

Pomysł na ciasto do bułeczek pochodzi z przepisu na chleb z ricottą. Został on troszkę zmodyfikowany, a reszta to już moja dzisiejsza fantazja i tak powstały zawijane bułeczki pszenne, ze słodkim nadzieniem z płatków owsianych i miodu.

SKŁADNIKI NA BUŁECZKI PSZENNE:

CIASTO:

  • 35 dkg mąki pszennej
  • 25 dkg mąki pszennej razowej
  • 3 łyżki cukru
  • 2,5 dkg świeżych drożdży
  • 25 dkg twarogu
  • 10 dkg miękkiego masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  1. Drożdże zasypać cukrem, odstawić na kilka minut, aby zaczęły pracować. Następnie dodać pozostałe składniki i wyrabiać, aż ciasto zacznie odstawać od ścianek naczynia. Ciasto odstawić do wyrośnięcia na około godzinę w ciepłe miejsce.
  2. Z 2/3 wyrośniętego ciasta uformować wałek i pokroić go na 12 części. Każdą z nich rozwałkować tworząc koło. Układać na dwóch dużych blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, zachowując duże odstępy, następnie odstawić do wyrośnięcia.
  3. Do pozostałej części ciasta wsypać płatki z dodatkami (przepis poniżej), wymieszać, podzielić także na 12 części i uformować z nich kulki. 
  4. Kulki układać na kółkach, łączyć dwa przeciwległe brzegi kółek i docisnąć, aby dokładnie się skleiły.
  5. Piec około 20 minut w temperaturze 200 stopni.

PŁATKI Z DODATKAMI:

  • 25 dkg płatków owsianych
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 3 łyżki miodu
  1. Na patelni  zrumienić na złoty kolor płatki owsiane, dodać pozostałe składniki.
  2. Prażyć wszystko razem kilka minut, następnie wystudzić, mieszając co jakiś czas, żeby płatki się nie posklejały.
Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

Zostaw komentarz