SOCZEWICA PO BRETOŃSKU

Soczewica jest bardzo zdrowym i smacznym warzywem strączkowym. Nie wymaga wcześniejszego moczenia, a możliwości wykorzystania jej w kuchni są olbrzymie. Dziś jedna z nich – soczewica po bretońsku, na wzór tradycyjnej fasolki. W sosie pomidorowym z dodatkiem wędliny.

SKŁADNIKI – SOCZEWICA PO BRETOŃSKU:

  • 2 szklanki zielonej soczewicy
  • 30-50 dkg wędliny
  • puszka pomidorów
  • 1 łyżka koncentratu
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 łyżek oliwy
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

  1. Soczewicę dokładnie wypłukać, zalać litrem wody i gotować na wolnym ogniu do miękkości (15-25 minut) – soczewicę bardzo łatwo rozgotować – więc należy co jakiś czas sprawdzać. Jeśli woda się wygotuje – należy ją uzupełniać.
  2. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Wędlinę pokroić.
  3. Na rozgrzanej oliwie podsmażyć cebulę i wędlinę ciągle mieszając, następnie dodać roztarty czosnek i pomidory, poddusić wszystko razem. Na koniec połączyć wszystko z soczewicą, doprawić i gotować na wolnym ogniu dokładnie mieszając około 10 minut.

Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.

Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

Zostaw komentarz