SMAŻONY ŁOSOŚ NA DUSZONYM SZPINAKU

Smażony łosoś na szpinaku

Łosoś jest moją ulubioną rybą, chyba dlatego, że możliwości wymyślania potraw z jego udziałem są nieograniczone. Ten przepis to najprostsze, co można zrobić z tej ryby. Smażony łosoś podany z lekko czosnkowym szpinakiem świetnie będzie się komponował z pieczonymi batatami, pure ziemniaczanym lub frytkami.

Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.

SKŁADNIKI – SMAŻONY ŁOSOŚ:

  • 4 dzwonka łososia
  • sól, pieprz
  • posiekany koperek, opcjonalnie
  • olej, do smażenia

SKŁADNIKI NA SZPINAK DUSZONY:

  • 300 g świeżego szpinaku
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól
  • 2 łyżki oleju

PRZYGOTOWANIE:

  1. Rybę osuszyć ręcznikiem papierowym, następnie oprószyć solą i pieprzem, odstawić na pół godziny, w tym czasiie przygotować szpinak.
  2. Szpinak opłukać, osuszyć. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Na patelni rozgrzać olej, dodać czosnek, oprószyć solą i zeszklić, następnie włożyć szpinak. Dusić aż zmięknie, doprawić solą, a na koniec przełożyć do innego naczynia.
  3. Na patelni rozgrzać olej do smażenia ryby, włożyć dzwonka łososia, smażyć ok. 4 minuty, przewrócić i smażyć kolejne 4 minuty. Na koniec patelnię na chwilę przykryć przykrywką, w tym czasie na talerze rozłożyć szpinak, a następnie na wierzch ułożyć dzwonka łososia.
Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

Zostaw komentarz