PLACEK CEBULOWY – CEBULAK

Placek cebulowy cebulak

Cebulak czyli placek cebulowy na cieście drożdżowym. Rewelacyjny, delikatny smak farszu z duszonej cebuli, rozłożony na cieście ala pizza i zapieczony pod warstewką sera. Kiedy dostaliśmy zaproszenie na składkowego Sylwestra do naszych przyjaciół, Beata powiedziała: “Ty przynosisz cebulaka”.

Pomysł na ten rewelacyjny placek dawno temu wygrzebałam w jakiejś poradnikowej książce mojej mamy z czasów PRL. Po kilku zmianach jakie wprowadziłam do przepisu, mocno zadomowił się w naszej kuchni. Jest świetny na ciepło, jak i na zimno, sam i na przykład z dodatkiem ketchupu. Cebulak świetnie smakuje popijany gorącym, pikantnym barszczykiem. Zwłaszcza w Nowy Rok po tym jak poprzedniej nocy robiło się z przyjaciółmi orły na śniegu.

SKŁADNIKI NA PLACEK CEBULOWY – CEBULAK:

FARSZ: 

  • 1 kg cebuli
  • ok. 1/4 szklanki oleju
  • 2 łyżki mąki
  • 2 żółtka
  • mleko
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa, pieprz kajeński
  • ser żółty (trochę do posypania)
  1. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, następnie włożyć na dużą patelnię z rozgrzanym olejem. Oprószyć solą i smażyć, co jakiś czas mieszając, tak aby cebula się zeszkliła, ale nie przypiekła.
  2. Cebulę oprószyć mąką, wymieszać, a następnie dolewać porcjami mleko, cały czas mieszając, aż do uzyskania masy o konsystencji gęstej śmietany. Farsz doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz pieprz kajeńskim.
  3. Zestawić z ognia, dodać żółtka i dokładnie wymieszać, następnie lekko przestudzić.

CIASTO: 

  • 1/2 kg mąki
  • 5 dkg drożdży
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 3-4 łyżki oliwy
  • łyżeczka cukru
  • płaska łyżeczka soli
  1. Drożdże i cukier rozpuścić w ciepłej wodzie, następne odstawić na kilka minut w ciepłe miejsce, aby drożdże zaczęły pracować. Do rozczynu dodać mąkę, oliwę oraz sól i dokładnie wyrobić. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
  2. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blaszkę piekarnikową wyłożoną papierem do pieczenia lub natłuszczoną i delikatnie rozwałkować małym wałeczkiem, albo porozciągać palcami (oba sposoby są równie dobre). Uformować mały rant
  3. Na ciasto wyłożyć masę cebulową, posypać startym serem, następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C .
  4. Piec około 40 minut.

Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.

Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

Zostaw komentarz