BUŁKI I BUŁECZKI

Bułki i bułeczki

Są świetną odmianą przy domowym wypieku pieczywa. Bułki to delikatniejsze i subtelniejsze siostry chleba. Można przygotować je z dowolnej mąki, do nadziania lub posypania wykorzystać ulubione dodatki, a dzięki naszej pomysłowości nadać im różnorodne kształty. Bułki można spożywać w całości, przygotować z nich kanapki albo opiekać. Są bardzo powszechnym pieczywem zarówno w Europie, jak i innych częściach świata. W zależności od regionu mogą przybierać odmienne kształty i różnić się sposobem przygotowania.

Bagietka

Nazywana nieraz bułką paryską lub francuską, jest uznawana za jeden z symboli Francji. Niektórzy podają, że wymyślona została przez piekarzy Napoleona, gdyż taką długą bułkę żołnierz mógł schować do kieszeni spodni. Jednak powstanie dzisiejszej bagietki bardziej związane jest z wprowadzeniem pieców parowych na początku XX wieku, które pozwalały na odpowiedni wypiek. Bagietka może osiągać długość nawet do 1 metra, jest wypiekana z mąki pszennej, wyróżnia się złocistą i mocno chrupiącą skórką oraz dużymi, nieregularnymi dziurami.

Kajzerka

To forma bardzo popularna w Niemczech i Austrii oraz w tych krajach, gdzie swoje wpływy miało Królestwo Austro-Węgierskie. Nazwę zawdzięcza cesarzowi (kaiserowi) Józefowi I I , który podczas spotkania z piekarzami w 1789 roku zachwycił się nowym sposobem formowania bułek. Rozety, które obecnie wyciska się maszynowo, tradycyjnie były wykonywane ręcznie i polegały na zawinięciu do środka pięciu płatów ciasta.

Brioszka

Coś pomiędzy wypiekiem cukierniczym a piekarskim. Zawiera olbrzymią ilość masła oraz sporo jaj jak na bułkę, dlatego jest niezwykle delikatna. Wyróżnia ją cienka złocista skórka i pulchny mię- kisz oraz chrakterystyczna czapeczka. Klasyczny kształt brioszki, zwany brioche à tête, formowany jest z dwóch części ciasta: większej będącej ciałem i mniejszej, czyli główki. Pierwsze wzmianki o niej pochodzą z XV wieku. Ten francuski wypiek może być podawany w postaci wytrawnej lub ze słodkimi dodatkami, stanowiąc doskonały deser.

Ciabatta

Jest odpowiedzią włoskich piekarzy na francuskie bagietki. Historia tej niezwykle popularnej, pszennej bułki jest bardzo krótka. Za jej twórcę uważa się weneckiego piekarza Arnoldo Cavallariego, który w roku 1982 po raz pierwszy zaprezentował ją swoim klientom. Płaska, nieco wydłu- żona, spłaszczona bułka z miękką i delikatnie chrupiącą skórką i dużymi, nieregularnymi dziurami w miękiszu bardzo szybko zawojowała cały świat. Każdy region Włoch ma swoją odmianę ciabatty. Ten rodzaj bułki wykorzystuje się do przygotowania panini, popularnej kanapki na ciepło.

Obwarzanek

To tradycyjny, sięgający średniowiecza wypiek w kształcie splecionego, skręconego pierścienia. Swoją nazwę zawdzięcza charakterystycznemu sposobowi przygotowania. Po uformowaniu obwarzanki są obgotowywane (obwarzane) w wodzie, a po osączeniu posypywane solą lub ziarnami i pieczone do zrumienienia. Obwarzanki Krakowskie w 2010 roku zostały wpisane do unijnego rejestru Chronionych Oznaczeń Geograficznych (w dokumencie zostały unormowane ich wymiary, waga i kolor). Tą nazwą posługiwać się mogą tylko piekarze z powiatu krakowskiego i wielickiego. Sprzedawane bezpośrednio z wózków są symbolem Krakowa.

Bajgiel

Przypomina obwarzanek i bardzo często jest z nim mylony. Również ma swoje korzenie w Galicji. To okrągła bułka z wyciętą w środku dziurką także jest obgotowywana przed pieczeniem. Bajgle cechuje błyszcząca i chrupiąca skórka oraz delikatny miękisz. Mogą być wykorzystywane do przygotowywania ozdobnych kanapek. W żydowskiej tradycji były prezentem, który dostawała kobieta tuż po urodzeniu dziecka. Za sprawą żydowskich imigrantów polskiego pochodzenia bajgle stały się niezwykle popularne w USA. Właśnie tam, na początku XX wieku otwierali oni piekarnie wypiekające ten rodzaj pieczywa.

Precel

Symbol piekarnictwa w Niemczech (Brezel). To kolejny po obwarzankach i bajglach produkt pieczony po wstępnym obgotowaniu. W odróżnieniu od wyżej opisanych, precle gotuje się w roztworze sody kaustycznej. Mają zdecydowanie inny kształt, przypominają bowiem cyfrę 8. Według legendy precel swój wygląd zawdzięcza zakonnikowi, który uczył dzieci modlitwy i stworzył dla nich z resztek ciasta chlebowego bułkę, która swoją formą przypomina ręce założone na ramiona. Na całym świecie jest olbrzymia ilość rodzajów tego pieczywa. Obecnie oprócz typowych, miękkich precli wypieka się również te twarde, o długim terminie spożycia, podawane jako słona przekąska.

Małpi chleb

To rodzaj małych słodkich bułeczek popularnych i podawanych często na śniadanie w Stanach Zjednoczonych. Kęsy ciasta uformowane w niewielkie kuleczki piecze się w jednej formie po uprzednim obtoczeniu ich w roztopionym maśle, cukrze i cynamonie, nieraz z dodatkiem posiekanych orzechów. To jeden z rodzajów tzw. odrywanego pieczywa.

Baozi

Typowe dla kuchni chińskiej drożdżowe bułeczki z mąki pszennej, tłuszczu, drożdży, cukru i octu ryżowego z różnymi nadzieniami, zarówno mięsnymi, jak i wegetariańskimi. Zazwyczaj przygotowywane są na parze, w niektórych rejonach smażone. Do gotowych bułek podawany jest sos sojowy i pasta chilli. Według legendy baozi zostały wymyślone przez wojskowego w Epoce Trzech Królestw. Bułeczka w kształcie ludzkiej głowy została przez niego złożona jako ofiara dla bogów.

Lussekatt

Inaczej: lussebulle, lussekatter, saffron bun, czyli słodkie, szafranowe bułeczki niezwykle popularne w krajach skandynawskich. Nazywane też oczami świętej Łucji, pieczone są w dniu jej święta 13 grudnia, ale też w całym okresie adwentowym. Bułki w kształcie litery S ozdobione są rodzynkami lub koryntkami umieszczonymi w obu zawijasach i mają mocny, żółty kolor, który ciastu nadaje szafran.

Źródła:

Jeffrey Hamelman, „Chleb”, Buchmann, Warszawa 2013

„Technologia żywności: podręcznik dla technikum” cz. 4, Praca zbiorowa pod redakcją Mieczysława Dłużewskiego

„Almanach cukierniczo – piekarski materiały dydaktyczne dla ucznia i nauczyciela”, Projekt i opracowanie Szymon Konkol

dlapiekarni.info


Ten artykuł napisałam do trzeciego numeru magazynu Kocioł.

O sposobach formowania i poradniku krok po kroku jak zabrać się za pieczenie własnych bułek poczytasz tutaj.

Dodaj komentarz