Soda oczyszczona

Soda oczyszczona

standardowo wykorzystywana jest do celów typowo kulinarnych. Ciasta czy placuszki na kwaśnym mleku pięknie wyrastają właśnie dzięki temu cudownemu, magicznemu proszkowi. Soda oczyszczona spożywcza czyli wodorowęglan sodu ma jednak setki zastosowań. Jeśli stosujesz ją tylko do celów spożywczych możesz kupować ją w małych opakowaniach dostępnych w sklepach. Jeśli planujesz wykorzystać ten cudowny produkt w pełni, warto zaopatrzyć się w sodę w specjalistycznym sklepie oferującym sprzedaż w kilogramowych opakowaniach.

Pieczenie

Do pieczenia używamy sody i/lub proszku do pieczenia. Czy się różnią te dwa produkty? Otóż soda to czysty wodorowęglan sodu, aby ciasto nam wyrosło potrzebuje czegoś kwaśnego. Dlatego świetnie się sprawdza przy wspomnianych placuszkach na kwaśnym mleku. W przepisach na ciasta z sodą często dodaje się sok z cytryny czy ocet. W proszku do pieczenia, w skład którego wchodzi soda jest już dodany regulator kwasowości. W przypadku braku proszku możemy użyć zamiennie sodę (1 łyżeczka proszku=2/3 łyżeczki sody).

Gotowanie i inne zastosowania kuchenne

  • Dodanie szczypty sody oczyszczonej podczas ubijania białek usztywni pianę.
  • Szczypta sody złagodzi też zbyt kwaśny smak dania.
  • Warto ją dodać do wody w której będziemy gotować brokuła czy kalafiora. Soda zneutralizuje zapach i pozwoli zachować ładny kolor warzywa po ugotowaniu.
  • Soda zmiękcza twarde mięso, wystarczy je natrzeć, odstawić na kilka godzin a przed obróbką dokładnie opłukać.

Odkwaszanie organizmu

Soda oczyszczona na zasadowy odczyn i neutralizuje kwasy w żołądku i świetnie się sprawdzi jako niezwykle skuteczny środek na zgagę. Jeśli przeszukacie zasoby internetu znajdziecie też całe kuracje lecznicze z sodą w roli głównej. Ja byłabym ostrożna i raczej zachowała umiar. Jednak w sporadycznym ratowaniu się przed zgagą soda będzie niezastąpiona i daje natychmiastową ulgę. Aby przygotować lekarstwo wymieszaj pół łyżeczki sody oczyszczonej w połowie szklanki wody.

 

Dodaj komentarz