To jest pomysł na rybę, a że należy jej jeść dużo – gorąco polecam.
Przepis miał już kilka innych wersji warzywnych, zamiast pora można wykorzystać wszelakiego rodzaju mieszanki mrożone lub np kapustę brukselkę czy też zieloną fasolkę szparagową. Jeśli chodzi o rybę, przerabialiśmy też wiele różnych opcji, cudownie smakował w połączeniu z filetem suma afrykańskiego.
SKŁADNIKI:
- filety ryby morskiej (na cztery osoby ok. 80 dag)
- 3 szt. pora
- 1 1/2 szklanki majonezu
- ser żółty do posypania
- sól, pieprz cytrynowy
- Jeśli używamy mrożonych filetów należy dokładnie rozmrozić rybę i dobrze ją osuszyć. Pokroić na kawałki i oprószyć przyprawami.
- Pora po oczyszczeniu pokroić na centymetrowe krążki, oprószyć lekko solą.
- Oba składniki wyłożyć do naczynia żaroodpornego (najlepiej do dużego), wszystko lekko przemieszać.
- Dobrze żeby tworzyło to niezbyt wysoką warstwę. Całość posmarować majonezem.
- Wierzch posypać startym serem żółtym – ilość według uznania. Zamiast sera żółtego rewelacyjnie pasuje np. rokpol (lub jakiś inny z niebieską pleśnią).
- Do piekarnika ok. 180 stopni na jakieś 40 do 60 minut (zawsze sprawdzam).