Pesto alla genovese – zielony sos pochodzący z Genui we Włoszech którego głównym składnikiem jest bazylia.
W przeciwieństwie do odmiany standardowej (pesto alla genovese) czerwone pesto sycylijskie (pesto alla siciliana) zawiera suszone na słońcu pomidory.
żródło: Wikipedia
Prawdziwe zielone pesto powstaje z utarcia w moździerzu liści bazylii, ząbków czosnku, parmezanu, orzeszków piniowych oraz oliwy z oliwek. Wersja ze składników bardziej „polskich” jest zdecydowanie tańszą wersją – równie smaczną.Ja bardzo często robię pesto zastępując bazylię rukolą a zamiast orzechów daję sam słonecznik.
Pesto nadaje się nie tylko do makaronów, smakuje na grzance, na porcji mięsa a także na kawałku upieczonej ryby… Kromka świeżego lub opieczonego w tosterze chleba to jedna z moich ulubionych kanapek.
- pęczek świeżej bazylii
- 4 ząbki czosnku
- 10 dkg tartego parmezanu
- 10 łyżek oliwy z oliwek
- garść łuskanych orzechów włoskich
- garść łuskanego słonecznika
- 1/2 łyżeczki soli
- Bazylię posiekać, dodać pozostałe składniki.
- Utrzeć w moździerzu lub malakserze.