Jako że zima – to coś na rozgrzewkę. Smaczna i bardzo zdrowa zupa. Tradycyjny przepis na krupnik z kaszą jęczmienną, na wieprzowym mięsie. Najbardziej smakuje mi ugotowana na żeberkach wieprzowych.
SKŁADNIKI:
- 1/2 kg mięsa wieprzowego z kością (żeberka, łopatka)
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 4 ziemniaki
- 1 cebula
- 10 dkg kaszy jęczmiennej
- sól, pieprz
- Mięso zalej zimną wodą, dodaj łyżkę soli. Gotuj około pół godziny.
- Marchew i pietruszkę obierz, pokrój w słupki lub większą kostkę. Dodaj do wywaru.
- Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Dodaj do wywaru.
- Kaszę przepłucz. Ziemniaki obierz i pokrój w dużą kostkę, dodaj do wywaru.
- Dopraw do smaku solą i pieprzem. Gotuj do miękkości wszystkich składników.