SERNIK Z ORZESZKAMI ZIEMNYMI BEZ JAJEK

Sernik z orzeszkami ziemnymi

To była premiera tego ciasta. Sernik z orzeszkami ziemnymi – wymyślone i zrobione – uważam, że warto było. Pomysł wykluwał się od kilku dni, kiedy spróbowałam czekoladki przywiezionej przez znajomego mojego męża ze Stanów. Malutka, zgrabniutka pięknie zapakowana czekoladka z nadzieniem, którym było masło orzechowe. Połączenie słodkiego i słonego było bez wątpienia intrygujące. Masa serowa pochodzi z serii przepisów mojej koleżanki, której dziecko było długi czas na diecie “bezjajecznej” – w moim przypadku wymuszone było to brakiem jajek w lodówce.

SKŁADNIKI NA SERNIK Z ORZESZKAMI ZIEMNYMI:

CIASTO:

  • 25 dkg mąki
  • 20 dkg schłodzonego masła
  • 12 dkg cukru trzcinowego
  • 10  dkg orzeszków ziemnych (bez tłuszczu, bez soli)
  • płaska łyżeczka soli
  • 1 żółtko
  1. Orzechy z cukrem zmielić w blenderze. Dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść ciasto, następnie zawinąć w folię i włożyć do lodówki na około godzinę.
  2. Schłodzone ciasto wyłożyć na dużą tortownicę i rozwałkować placek większy niż rozmiar blaszki (należy wykonać rant na wysokość blaszki).
  3. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C, piec 25 minut.

MASA SEROWA:

  • 1 kg twarogu ( “Mój ulubiony” z Wielunia)
  • 3/4 szkl. cukru pudru
  • 1/2 kostki masła
  • budyń śmietankowy
  • 1 łyżka kaszy manny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  1. Utrzeć masło z cukrem pudrem na pulchną masę. Ucierając dodawać proszek do pieczenia, budyń, cukier waniliowy, kaszę manną, na koniec stopniowo po łyżce twaróg, następnie wyłożyć na podpieczony spód.
  2. Piec przez 50 – 60 minut, pozostawić do ostudzenia w piekarniku, a następnie wstawić na minimum 2-3 godziny do lodówki.

Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.

Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

Jeden komentarz

Zostaw komentarz