SOS ŚMIETANOWO – POROWY

sos śmietanowo - porowy

Sos prosty i szybki w wykonaniu. Jest świetnym dodatkiem do delikatnych mięs i ryb, ale sos śmietanowo – porowy możecie wykorzystać też w daniach ze smażonymi grzybami lub smażonym tofu.

SKŁADNIKI NA SOS ŚMIETANOWO – POROWY:

  • 1 duży por
  • 1 łyżka masła
  • 1 mały kubeczek śmietany
  • 1 łyżeczka mąki
  • sól, pieprz
  1. Pora oczyścić i pokroić w ćwierć-talarki, posolić i zeszklić na maśle. Należy robić to na wolny ogniu, tak aby por się nie przyrumienił.
  2. Mąkę wymieszać z kilkoma łyżkami wody oraz ze śmietaną.
  3. Śmietanę wlać do pora (należy ją zahartować dodając kilka łyżek uduszonego pora), dokładnie wymieszać i w razie potrzeby podlać wodą.

Zobacz też inne przepisy na dipy oraz sosy.

Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

Zostaw komentarz