TARTA Z GRUSZKĄ I SEREM Z NIEBIESKĄ PLEŚNIĄ

Na obiad mieliśmy odgrzewany krupnik, więc postanowiłam podczas kolacji połechtać kubki smakowe dzieciaków. Dzieciaki przeziębione – więc im szczególnie się należało. Koło tart i temu podobnych potraw, chodziłam dotychczas z daleka – jakoś nigdy nie mogłam się do tego zabrać. Namówiła mnie do tego siostra i szwagier – ich quiche, które dane mi było spróbować były powalające. Moja pierwsza tarta z gruszką, gorgonzolą i szynką. Voilà!

Tarta (tarte) – rodzaj wypieku, składającego się ze spodu (ciasto kruche lub francuskie) oraz nadzienia, upieczonego w specjalnej formie do pieczenia tart – okrągłej i niskiej, o fałdowanych brzegach. Quiche to odmiana tarty,  jest on podawany z nadzieniem wytrawnym, zalanym masą jajeczną.

SKŁADNIKI – TARTA Z GRUSZKĄ:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 200 g gorgonzoli lub innego sera z niebieską pleśnią
  • 3 gruszki
  • 100 g szynki, opcjonalnie
  • pieprz kolorowy
  • sól, opcjonalnie

PRZYGOTOWANIE:

  1. Gruszki obieramy. Ser i gruszki kroimy w sporą kostkę. Szynkę kroimy w długie paseczki.
  2. Formę do tarty wykładamy (z rantem) ciastem francuskim, na cieście układamy paski szynki (tak żeby częściowo były ułożone na rancie).
  3. Na ciasto wykładamy gruszki i ser, następnie oprószamy świeżo zmielonym pieprzem i opcjonalnie solimy.
  4. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190-200 C stopni 30-40 minut. Lampka białego lub czerwonego wina do tego – czy można chcieć czegoś więcej.

Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.

Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

Zostaw komentarz