BUŁKI Z MOZZARELLĄ Z PIEKARNIKA

Pieczone bułki z mozzarellą

Przepis na te pyszne pieczone bułki z mozzarellą pochodzi od Beaty. W sezonie warto je zrobić z pomidorami, w zimie, kiedy pomidory są drogie, a przed wszystkim niesmaczne, zdecydowanie można je pominąć. Świetne jako dodatek do grilla, ale bardzo dobrze smakują samodzielnie.

SKŁADNIKI NA BUŁKI Z MOZZARELLĄ:

  • 150-200 g twardego ser mozzarella
  • 6-8 bułek, np. kajzerek
  • 2-3 pomidory, opcjonalnie
  • 75 miękkiego masła
  • 2-4 ząbki czosnku
  • sól

PRZYGOTOWANIE:

  1. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę i rozetrzeć z solą, a następnie wymieszać z masłem.
  2. Mozzarellę i pomidory pokroić na plastry. Bułki rozkroić i posmarować każdą połówkę masłem czosnkowym. Bułki układać na dużej blaszce, na każdej połówce ułożyć plaster pomidora i potem plaster sera.
  3. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C (góra-dół) około 15-20 minut, aż ser się roztopi, a spód bułki lekko opiecze.

Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.

Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

3 komentarze

Zostaw komentarz